SAP-segítség a kormányoknak IT-beruházásaik értékméréséhez

forrás Prim Online, 2005. május 30. 14:40
Az SAP új globális kezdeményezése a közszféra informatikai beruházásai által nyújtott megtérülés (ROI) kiszámításának problémájára reagál. A pénzügyi megtérülésre koncentráló hagyományos szempontokon túllépve, az SAP globális ügyfeleivel, kormányszervek elismert szakértőivel, közpolitikai tanácsadókkal és neves tudományos intézményekkel együtt most azon dolgozik, hogy megalapozza a kormányzati és közszolgálati programok társadalmi és politikai megtérülésének meghatározására és mérésére is alkalmas „kormányzati ROI” módszertanát. A bejelentésre az SAP május 17. és 19 között megrendezett nemzetközi ügyfélkonferenciája, a SAPPHIRE ’05 alkalmából került sor, a Massachusetts állambeli Bostonban.

A hivatalosan 2005 júniusában elinduló „Public ROI” program keretében az SAP szemináriumokat szervez, és ügyféloldali illetve ágazati szakemberekkel készít interjúkat azoknak a szükségleteknek, kihívásoknak, kutatási területeknek és koncepcióknak az azonosítására, amelyek alapján ki lehet dolgozni a közszféra ROI-elemzéseinek általánosan elfogadott módszerét.

„Az állami szervezetek korábban számszerűsíthető, pénzügyi vonatozású eredmények, pl. a tranzakciós költségek csökkenése vagy az elért költségmegtakarítás alapján mérték teljesítményüket”
– magyarázta Jerry Mechling, a Harvard University részeként működő John F. Kennedy School of Government elektronikus kormányzati projektjének vezetője. „A pénzügyi megtérülés azonban csupán a kormányzati hatékonyság egyik dimenziója, különösen, ha figyelembe vesszük a közpénzből finanszírozott programok társadalmi és politikai értékét. Olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint hogy az embereknek többé nem kell órákig sorban állniuk egy űrlap kitöltéséhez, önállóbban tudják intézni ügyeiket vagy könnyebben hozzájutnak a gyermekjóléti szolgáltatásokhoz.”

Az Economist nemrég elvégzett felmérése szerint a közszféra vezetőinek közel 70 százaléka törekszik az IT-programok társadalmi megtérülésének mérésére, és szeretné a kapcsolódó információkat az állampolgárok és a többi érintett számára is átláthatóvá tenni a következő öt évben. A Public ROI kezdeményezés felméri, miként befolyásolja az informatika a kormányzati programok társadalmi és politikai hatását. A módszertan gyakorlati megvalósítási lehetőségeit, valamint a kapcsolódó esettanulmányok és tevékenységek konkrét eredményeit a CTG és az SAP Üzleti Tanácsadó Csoportja fehérkönyvben rögzíti. Az SAP kormányzati ügyfelei közül többen támogatásukról biztosították a kezdeményezést – köztük Németország Hessen tartományának kormánya is.

Az SAP for Public Sector megoldásról