Bizalmas információk a törölt merevlemezeken

Genda Csongor Zoltán, 2005. május 30. 17:51
Egy berlini szoftvervállalat az O&O legújabb eredményei azt bizonyítják, hogy a tárolóegységek törlés után is megőrzik az adatokat, melyeket aztán könnyűszerrel elő lehet hívni.
A társaság szakemberei három merevlemezből kettőn olyan bizalmas információkat találtak, amelyek idegen kezekbe kerülése igen csak komoly következményekkel járhat. Az O&O összesen 200 olyan merevlemezt vizsgált meg, amelyeket internetes árverési portálokon szereztek be, és az informatikusok állítólag kitörölt bizalmas cégadatokat tudtak rekonstruálni.
Az egyik tárolóegység a NordLB banktól származott, és a pénzintézet kiértékelései valamint aktuális szerződésekről szóló információi kerültek elő az "üres" merevlemezről. Az egyik munkaügyi hivatal winchesterén a szakértők hasonlóan kényes adatokra bukkantak.

A hamburgi informatikus Klaus Brunnstein élesen bírálja a Microsoftot, mert szerinte a szoftveróriás azt próbálja elhitetni a felhasználókkal, hogy a Windows operációs rendszer alatti formatálás valóban megsemmisíti az adatokat. Ez azonban nem így van, mert csak a tartalomjegyzék tűnik el, és az adatok megmaradnak. Brunnstein arra kéri a Microsoftot, hogy ne hallgassák el a felhasználók elől ezt a hiányosságot, hanem hívják fel mindenki figyelmét a rejtett veszélyforrásra.

A Microsoft szerint a Windows eme hiányossága eddig még nem okozott nagy problémát, ezért az operációs rendszert nem fogják átírni. A vállalat képviselője azt tanácsolja mindenkinek, hogy használjanak profi szoftvereket, amelyek végérvényesen kitörlik az adatokat.