File-megosztást korlátozó törvény Svédországban

Genda Csongor Zoltán, 2005. május 31. 10:15
A svéd parlament gátat szeretne szabni a szerzői jog sorozatos megsértéseinek, ezért elfogadták az Anti-Filesharing, azaz file-megosztást korlátozó jogszabályt.
Svédországban eddig büntetlenül tölthetett le bárki magának filmeket, zenéket anélkül, hogy komolyabb jogi következményekkel kellett volna számolnia, ám a július 1-től életbe lépő törvénnyel kezdődően büntetendő lesz a szerzői jog efféle megsértése - közölte egy svéd internetes portál. Az illegális kópiák terjedésének korlátozása végett a CD- illetve DVD-lemezek árát is felviszik, azaz egy 5 Gb-s DVD-korong ezentúl 3,30 euróba fog kerülni.

"2001 óta a svéd zeneipar bevétele több mint 30 %-al csappant meg"- panaszolja Lars Gustafsson, a Zeneszövetség (International Federation of the Phonographic Industry) svéd elöljárója. A svéd anti-kalóz irodájának jogásza, Hendrik Ponten szerint a kalózkodás problémája jobban gyökeret vert a skandináv országban, mint bármely más európai államban, mert a 9 millió állampolgárból 500.000-en (vissza)élnek a filesharing kínálta lehetőségekkel. Ennek az oka az lehet, hogy Svédországban a háztartások nagy része immár el van látva szélessávú internetkapcsolattal.