Cisco IP telefónia a Mátra Cukor Rt.-nél

forrás Prim Online, 2005. június 1. 09:50
A Cisco Systems IP telefónia rendszerét választotta a magyarországi cukoripar egyik vezető társasága, a Mátra Cukor Rt. A német Nordzucker AG tulajdonában lévő cég bérelt vonali összeköttetéssel kapcsolta össze hatvani, szerencsi és szolnoki telephelyeit, és erre telepíti a Cisco IP telefonrendszerét.
A döntés mögött elsősorban a konvergált hálózat kínálta előnyök állnak – a hang- és adatforgalom egyetlen, egységes hálózaton történik, ami egyszerűbb üzemeltetést és költségoptimalizálást eredményez. Szintén a bevezetés mellett szóltak az IP telefónia révén elérhető alkalmazások. A Mátra Cukor Rt.-nél kiépítésre kerülő rendszer egységes, az IP telefonokról elérhető címtárat biztosít valamennyi telephely számára. A beruházás megvalósítását a BCN Rendszerház Kft., a Cisco Systems Gold Partnere végzi.

Az IP telefónia hálózat kiépítése június végére fejeződik be, ekkorra 170 darab Cisco IP telefonkészüléket telepítenek, és további száz meglévő analóg készüléket csatlakoztatnak a rendszerhez.

A közel 400 főt foglalkoztató Mátra Cukor Rt. számára az új rendszer komoly megtakarítást biztosít, mivel a Voice over IP (VoIP) kommunikáció révén a telephelyek közötti telefonhívások ingyenesek. A telephelyeken kiépített vezeték nélküli hálózat a vezeték nélküli IP telefonok alkalmazására is lehetőséget nyújt. Így a munkatársak szabadon mozoghatnak az egyes irodák, illetve gyártóegységek között, miközben a belső hálózaton folyamatosan elérhetőek maradnak, illetve maguk is indíthatnak hívásokat éppúgy, mintha asztali mellékükről telefonálnának.

A Mátra Cukor Rt. e fejlesztésekkel nem tett pontot a projekt végére: a későbbiekben úgynevezett Softphone rendszer kiépítését tervezi, amellyel a munkatársak laptopjaikról vagy más mobil eszközről is igénybe vehetik az IP telefónia rendszer szolgáltatásait.