Új hírközlési szolgáltatás az IHM honlapján

forrás Prim Online, 2005. június 2. 09:32
Negyedévente frissülő tartalommal ingyenes hozzáférésű információs rendszer készült a hazai hírközlési piacról.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Piacelemzési Főosztálya irányításával elindult az Ariosz Kft., a Szonda Ipsos és a Volán Elektronika Rt. gondozásában készült Hírközlési Piaci Információs Rendszer (H-PIR) weboldala.

A H-PIR rendszer célja, hogy a magyar hírközlési piacra vonatkozó kvantitatív és szöveges információkat rendszeresen frissítve, nemzetközi környezetbe helyezve mutassa be, segítséget nyújtva ezzel a piac és az államigazgatás szereplőinek, a sajtónak és más érdeklődőknek a hírközlés területén fellelhető adatok megismeréséhez.

A rendszer 7 témakörbe csoportosítva (gazdaság és népesedés (ország-adatok), vezetékes hang, mobil hang, internet és üzleti távközlés, kábeltelevízió és műsorszórás, nagykereskedelem, piacáttekintés) biztosít hozzáférést az adatokhoz.

A weboldalon jelenleg 2004. év végi adatok találhatók meg, június végére várható a 2005. évi első negyedéves adatsorok feltöltése. Ezt követően a tárca negyedévente frissíti az adatbázisban elérhető információkat.

A rendszerben megtalálhatók – és egyben az oldalon elérhetők – a lekérdezett adatok előállításának módszertani meghatározásai, valamint pontos forrásuk is.

A H-PIR az IHM weboldalán a baloldali menüsor alatti gombra kattintva érhető el, vagy közvetlenül a www.e-stat.hu/ihm_h-pir webcím beírásával érhető el. A rendszer a felhasználók számára ingyenes, használatához csupán regisztráció szükséges.