Nagyvállalati összefogás a hazai kkv-szektor támogatására

forrás Prim Online, 2005. június 4. 10:40

A Microsoft EU Grants Advisor pályázati tanácsadó program keretében konzorcium alakult a Microsoft, az Intel, a HP, a T-Online és a HVB Bank részvételével. A kezdeményezés célja az EU-támogatásokhoz való hozzájutás megkönnyítése a hazai kkv-szektor, valamint az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek számára.

A Microsoft Magyarország, az Intel Magyarország, a HP Magyarország, a T-Online Magyarország és a HVB Bank Hungary bejelentette, hogy konzorciumot alakított a Microsoft által meghirdetett EU pályázati tanácsadó (EU Grants Advisor - EUGA) program keretében, amelynek elsődleges célja a hazai kis- és középvállalati (kkv) szektor, valamint az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek technológiai fejlődésének elősegítése, a gazdaság versenyképességének növelése.

Az Európai Tanács 2000-ben fogalmazta meg a "lisszaboni agendát", amelynek fő célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő gazdaságává váljon. Az EUGA kezdeményezést a lisszaboni agendával összhangban alakították ki, támogatva ezzel az EU és az egyes nemzeti kormányzatok erőfeszítéseit a célkitűzések megvalósítására.

Európában a gazdasági társaságok között a kis- és középméretű vállalatok képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kkv tevékenykedik, ők adják az unió GDP-jének 57%-át. Az unió versenyképességének növelése, a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlettség szempontjából kulcsszerepet játszanak ezek a szervezetek, amelyek - megfelelő háttér és támogatás mellett - a fejlődés első számú mozgatórugói lehetnek. A tapasztalatok szerint azonban a kkv-knek mindössze 45%-a tud az igénybe vehető EU-támogatásokról, és csupán 4%-uk nyújt be pályázatot.

A hazai szervezetek az Európai Unió strukturális alapjainak forrásaihoz a Nemzeti fejlesztési terv keretében kiírt pályázatokon keresztül férhetnek hozzá. A Nemzeti fejlesztési terv egyik operatív programja a Gazdasági versenyképességi operatív program (GVOP), amely elsősorban a kkv-szektor, az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek számára nyújt pályázati lehetőségeket. 2004-ben összesen közel 9000 pályázat érkezett be a GVOP különböző szervezeteihez, melyeknek mindössze 62%-a felelt meg a tartalmi és formai követelményeknek, s csupán 40%-uk nyert el támogatást.

Az EUGA kezdeményezés keretében megalakult konzorcium fő célkitűzése, hogy az Európai Unió strukturális alapjai révén igénybe vehető pénzügyi támogatási lehetőségeket minél szélesebb körben megismertesse a hazai kkv-szektor szereplőivel, segítséget nyújtson számukra a szükséges információk összegyűjtésében, a megfelelő pályázati anyag összeállításában és a kellő háttér biztosításában. A konzorcium tagjai emellett az elérhető pályázatokra szabott ajánlatokat kínálnak a pályázó kkv-knek a program keretében, ezzel is csökkentve a pályázással járó nehézségeket.

Az EUGA programhoz csatlakozó minden egyes EU-tagállam - köztük Magyarország is - saját honlapot indít, amely részletes technikai információkkal szolgál az összes elérhető uniós pályázati lehetőségről.