Leukémia-veszély a a gyermekeknél magasfeszültségű vezetékek közelében

Genda Csongor Zoltán, 2005. június 4. 18:14
Egy új tanulmány azt igazolja, hogy azon gyermekeknél, akik magasfeszültségű vezeték közelében nőnek fel, gyakoribb a leukémia megjelenése.
Az Oxford egyetem tudósai 29000 rákos gyermek otthonát vizsgálták meg, és jutottak arra a következtetésre, hogy a leukémiás gyermekek túlnyomó része ilyen távvezetékek, berendezések közelében él. A kutatók elmélete szerint azon gyermekeknél, akik 200 méterre, vagy annál még közelebb élnek a vezetékektől, 70 %-al magasabb a leukémia kialakulásának a veszélye, mint azoknál, akik 600 méternél távolabb laknak a magasfeszültségű berendezésektől. A 200 és 600 méter távolságban lévőknek pedig 20 %-al több esélyük van a rákos megbetegedésre.

A jelenséget még tovább tanulmányozzák az egyetem tudósai, hogy teljesen biztosak lehessenek az adatok hitelességében. Angliában mindenesetre olyan nagy felháborodást váltott ki a magasfeszültségű vezetékek veszélyességéről szóló tanulmány, hogy a szülők követelik, hogy a jövőben iskolákat csakis biztonságos környéken építsenek.