Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

forrás Prim Online, 2005. június 8. 22:34
Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.
A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), az Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), az Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), a Magyar BSD Egyesület (MBSDE) és a Zöld Pók Alapítvány (ZPOK) közös közleményükben arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:


A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.