Az Intel előrejelzését magára nézve is jó jelnek tekinti az Infineon

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 13. 10:14
A német Infineon félvezetőipari konszern kedvezően értékeli az Intel eredménybeszámolója és előrejelzése alapján a félvezetőpiaci helyzet idei alakulását. Wolfgang Ziebart, az Infineon vezére azonban kitart azon korábbi előrejelzése mellett, hogy a szeptember 30-án záró folyó pénzügyi évet a konszern csak nagy nehézségek árán lesz képes üzemi eredmény szinten pozitív mérleggel zárni.
A világ legnagyobb félvezetőáramkör-gyártója, az Intel a napokban emelte meg a második negyedévre vonatkozó forgalom-előrejelzését a számítógép-alkatrészek, ezen belül is elsősorban a laptop-számítógépekhez szükséges áramkörök növekvő keresletére utalva. "Mivel a személyi számítógépek memória-áramköröket is igényelnek, ezt mindenképpen jó jelnek kell tekintenünk" - jelentette ki Ziebart. Az Infineon fő profilja a memória-áramkörök gyártása.

Az Infineon vezére a memória-áramkörök év eleji áresését követően az év hátralévő részére az árak stabilizálódását várja, ami akár áremelkedésbe is fordulhat. Az egész évre azonban változatlanul érvényes a korábbi 35-40 százalékos olcsóbbodást jelző prognózis. Az idén ebből már 30-35 százalék teljesült.

Az árcsökkenés és a mobiltelefonhoz szükséges áramkörök csökkenő kereslete miatt az Infineon a második 2004/05-ös negyedévben a korábbinál nagyobb veszteségek volt kénytelen elkönyvelni.

A 90 nanométeres gyártási technológiára való átállással a tervezettnél korábban az Infineon ledolgozta konkurensével a Samsunggal szembeni hátrányának jelentős hányadát. Tavaly ez még hat-nyolc hónapos volt, ami mostanra kettő-négy hónapra szűkült. A többieket viszont már maga mögé utasította. A félvezető-áramkörök gyártói között a gyártási költségek terén dúl a legélesebb konkurenciaharc. A finomabb metszési eljárásokat lehetővé tévő technológiák bevezetése csökkenti az egy adott szilícium lemezen elhelyezhető áramköri egységek árát, ami így több áramkör
előállítását teszi lehetővé, tehát komoly gyártás hatékonysági előnyökkel jár.

A HVB értékpapír piaci elemzői az Infineon részvényének portfolió súlyozási besorolását átlagosról átlagon felülire emelték.