Blue Gene Watson: A második leggyorsabb szuperszámítógép is az IBM-é

Széll Zoltán, 2005. június 14. 08:38
Az IBM bejelentette, hogy üzembe helyezték a második Blue Gene/L szuperszámítógépet. Az új masina neve Blue Gene Watson, helye az IBM Thomas Watson Kutató Központ, teljesítménye 91,3TFLOPS.
Az első Blue Gene/L rendszer jelenleg a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép a világon. Ezt a masinát a Lawrance Livermore Nemzeti Laboratóriumban helyezték üzembe, teljesítménye 135TFLOPS. Az IBM Watson szuperszámítógép bejelentése két héttel azelőtt történt, hogy kibocsátják az idei TOP 500 listát, amely a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépét tartalmazza. Ezt a listát minden év közepén a szuperszámítógép-konferencia előtt hozzák nyilvánosságra.

A magasabb sebességet algebrai számításokon alapuló tesztekkel – neve: Linpack - mérték A Blue Gene/L szuperszámítógép üzembe-helyezése előtt a NASA-nak szállított Silicon Graphics Columbia rendszer volt a világ legnagyobb teljesítményű számítógépe (51,9TFLOPS).

Az IBM BlueGene rendszer 2 millió dollárba kerül rack-szekrényenként. Egy-egy rack 1024 Power5 processzort tartalmaz: A Blue Gene Watson szuperszámítógép 20 rack szekrényből áll és a proteinek szimulációjához, valamint egyéb kutatásokhoz használják majd.