Szuperszámítógép egy spanyol templomban

Genda Csongor Zoltán, 2005. június 13. 19:10
Az IBM üzembe helyezte Európa leggyorsabb számítógépét az egyik barszelónai kápolnában. A "Mare Nostrum" projekt az eddigi legmerészebb vállalkozásnak bizonyult. Világviszonylatban a 4-ik leggyorsabb szuperszámítógépnek számít a 40 teraflop csúcsteljesítményű komputer.
A "Mare Nostrum" komponensei szokványos szerver-elemek: a JS20-as típus 2282-es penge-szerver és a 4564-es PowerPC-970FX processzor képezik a rendszer agyát. Továbbá 9 terabyte memóriával és 230 terabyte tárolókapacitással ruházták fel alkotói a számítógépet. A Mare Nostrum-ot egy 1920-ban épült katalán kápolnában helyezték el az IBM munkatársai. A szuperkomputer feladatai közé fog tartozni a klímakutatás és emellett különböző biokémiai és gyógyszerkutatási projekteknél fogják még alkalmazni. Igaz, hogy világviszonylatban csak a 4-ik helyet tudhatja magáénak a Mare Nostrum, Európában azonban jelenleg ez a leggyorsabb szuperszámítógép, és a spanyol államnak ez most a legékesebb büszkesége.

A BNS-CNC kutatóközpont 2011-ig 5,5 millió euróból gazdálkodhat, mely összegnek 63 %-át a spanyol állam, 37 %-át pedig a katalán kormány fedezi.