GEANT2 - óriási előrelépés az európai kutatásban

forrás Prim Online, 2005. június 16. 17:01
A magyar részvétellel kiépülő új generációs kutatói hálózat – 500 Gbit/sec – kapacitásával a világ élvonalát képviseli. A DANTE közleményben tudatta, hogy 34 ország több, mint 3 millió kutatója minden eddiginél jobban együttműködhet a tudományos munkában a világ első nemzetközi hibrid hálózatának beindításával.
A GEANT2 hálózat Európa kutatói közösségének eddigi legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúrája, mely az Európai kutatók növekvő igényeihez alkalmazkodva a legfejlettebb egyes kutatási területek – pl. a CERN által összefogott legújabb nemzetközi nagyenergiájú fizikai kutatások, vagy a világszerte szétszórtan elhelyezkedő rádió-teleszkópokból érkező adatokat egyidejűleg alkalmazó kutatások – hatalmas adatmennyiségeinek kezelésére is alkalmas módon továbbfejlesztett erőforrásokat kínál anélkül, hogy ezzel a széles kutatási-felsőoktatási-közgyűjteményi közösségek számára rendelkezésre álló eddigi magas színvonalú szolgáltatásokat bármiféle kedvezőtlen hatás érné.

A hálózat a szokásos internet-technológiának megfelelő hálózati hozzáférés lehetősége mellett olyan dedikált (kapcsolt) összeköttetések létrehozását is lehetővé teszi, melyek a bonyolult hálózat egyes ágainak igény szerinti összekapcsolásával a legigényesebb alkalmazások adatforgalma számára kiemelt prioritású útvonalakat képeznek. Az alkalmazott technológia lényeges jellemzője és egyik újdonsága, hogy a hálózat túlnyomó részében nem távközlési szolgáltatóktól bérelt összeköttetésekből, hanem az európai kutatói hálózati közösség saját üvegszálas kábeleinek és ezeket kiegészítő korszerű eszközeinek a felhasználásával építi ki maga a közösség, a DANTE koordinációjára és közreműködésére támaszkodva. Ez nem csupán a hálózat jellemzőiben és azok kézbentarthatóságában, hanem a költségekben is komoly előnyöket jelent.

A GEANT2 – mely a korábbi GEANT hálózat helyét veszi át – az erőforrások és a szakmai háttér eddiginél szélesebb körét teszi elérhetővé az európai kutatási-felsőoktatási-közgyűjtemények számára azáltal, hogy Észak-Amerika, Japán, Dél-Amerika, a Mediterrán régió, a Közel-Kelet, Dél-Afrika, és az ázsiai pacifikus régió jelentős részének kutatói közösségei felé is nagykapacitású hálózati összeköttetést biztosít. Ily módon a globális kutatási együttműködés jelentős mértékben leegyszerűsödik, miközben a világ legnagyobb kutatói kapcsolatrendszere alakul ki.

Az európai kutatási és felsőoktatási hálózatok fejlődésének immár hetedik generációját képviselő GEANT2 kiépítésére irányuló nagy nemzetközi projektet az EU Bizottsága 93 Meuro-val támogatja, és ezzel a költségek mintegy 50 %-át fedezi. A fennmaradó hányadot a nemzeti kutatói hálózati szervezetek biztosítják – köztük a magyarországi NIIF/Hungarnet, mely a résztvevő harminc nemzeti kutatói hálózat egyikeként azok legjobbjaival egyenértékű GEANT2 kapcsolattal rendelkezve a hazai kutatási-felsőoktatási-közgyűjteményi közösség számára valóban világszínvonalú számítógép-hálózati (az egész világra kiterjedő elektronikus kapcsolattartási, információ-hozzáférési és információ-terítési, valamint kooperációs) lehetőségeket biztosít.

”Az NIIF/Hungarnet részvétele a GEANT2 hálózat kiépítéséban hatalmas távlatokat nyit a magyarországi kutatás, felsőoktatás és közgyűjtemények számára” – mondta Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója – ”hiszen lehetővé teszi több mint félmillió itthoni felhasználó számára, hogy a világ élvonalának megfelelő feltételek mellett, egyenrangú versenytársként és kooperációs partnerként vegyenek részt a globalizálódó tudományos együttműködésben.”