Új Cisco akvizíció a VoIP technológiák terén

forrás Prim Online, 2005. június 16. 18:41
A Cisco Systems bejelentette, hogy végleges megállapodás született a kaliforniai székhelyű, VoIP specialista Sipura Technology, Inc. megvételéről. A tranzakció az otthoni és kis irodai vezeték nélküli, illetve hálózati hardvereszközök első számú szállítójaként ismert Linksys divízió eddigi első cégfelvásárlása. Kutatások szerint a jelenlegi 8 millióról 2009-re közel 60 millióra nőhet azok száma, akik otthoni szélessávú internetkapcsolatukat VoIP technológián alapuló telefonálásra használják.
A fogyasztói VoIP-termékek gyártásában élenjáró Sipura jelenleg a Linksys hálózati VoIP-eszközeinek egyik legfontosabb technológiai szállítója. Értékes technológiáján és ügyfélkapcsolatain kívül a cég alapos VoIP-ismeretekkel felvértezett gárdája a Linksys hang- és videoátviteli, valamint egyéb területeken tervezett kutatási és fejlesztési tevékenységének bővítésében fog szerepet játszani.

A megállapodás szerint a Cisco közel 68 millió dollárt fizet a Sipuráért részvényekben és opciókban. A szokásos szerződéskötési feltételek szerint létrejövő ügylet lezárására az amerikai felügyeleti szervek jóváhagyását követően, várhatóan a Cisco 2005-ös üzleti évének július 30-ával végződő negyedik negyedévében kerül sor.

A VoIP fogyasztói piaca gyorsan bővül, hiszen a független vagy korábban monopolhelyzetben lévő távközlési és kábeltársaságok egyre újabb internetes telefonálási ajánlatokkal jelennek meg a piacon. A Synergy Research Group, az egyik vezető piackutató cég jelentése szerint a világon jelenleg csaknem 8 millió fogyasztó használja otthoni szélessávú internetkapcsolatát VoIP technológián alapuló telefonálásra. A Synergy várakozásai szerint ez a szám 2009-re az 58,9 milliót is elérheti.