Fix havidíjas 3G roaming a Vodafone-nál

Milkovits Gábor, 2005. június 18. 16:47
A Vodafone mostantól fix havidíjas 3G adatátvitelt biztosít hálózatán nemzetközi roaming-konstrukció keretében az utazóknak, akik így havi 75 euróért szinte korlátlanul igénybe vehetik a szolgáltatást.
A „szinte” egész pontosan egy 100 MB-os határt jelent, amely fölött az érvényes roaming-díjat kell kifizetni. Az elsősorban a sokat utazó üzletembereknek szánt szolgáltatást Európán kívül Ausztráliában, Japánban és Új-Zélandon is igénybe lehet venni. A „Monthly Travel Tariff” elnevezésű konstrukció alig egy hónappal a Vodafone Passport olcsó hang-roaming szolgáltatást követően került bevezetésre. A Vodafone lépése egyébként összhangban van az Európai Unió illetékeseinek elvárásaival, akik egy egységes belső piaccal rendelkező térségben túlságosan magasnak tartják a különféle roaming-tarifákat. Egyes esetekben például a 3G szolgáltatást külföldön igénybe vevő felhasználók akár 15 eurót is kénytelenek kifizetni megabájtonként.

Szakértők szerint egyébként egyértelműen az egyrészt túl magas, másrészt pedig előre kiszámíthatatlan díjak az okai annak, hogy a harmadik generációs, adatközpontú mobilszolgáltatások használata jóval alatta marad a cégek várakozásainak. Nem mellékes szempont, hogy a fix havidíjas konstrukciók a közelmúltban nagymértékben hozzájárultak a mobiltelefonok, illetve a szélessávú internet elsöprő sikeréhez.