Az amerikai netezők ötöde online újságot olvas

Milkovits Gábor, 2005. június 19. 12:39
A Nielsen/NetRatings felmérése szerint azok közül az amerikaiak közül, akik interneteznek és írott sajtót is rendszeresen olvasnak, 21% az online újságokat részesíti előnyben.
Emellett további 7% ezt is azt is olvas, és 72% maradt hűséges a nyomtatott sajtótermékekhez. Érdekes lenne persze tudni, hogy egyrészt mennyien is interneteznek rendszeresen az Egyesült Államokban, illetve, hogy mennyi ott az összes újságolvasó, mivel így nagyjából ki lehetne számolni az internetnek köszönhető fogyás mértékét a papíralapú újságok közönségénél. Sajnos azonban összehasonlításra sincs lehetőség, mivel korábban nem készítettek ilyen jellegű kutatást.

Fontos viszont, hogy az egyes online újságok olvasótáboráról vannak korábbi és újabb részletes adatok is. A vezető helyen egy kizárólag internetes hírportál, a Yahoo News áll 23,8 millió olvasóval, míg őket a New York Times online kiadása követi 11,3 milliós, a USA Today.com 9,2 milliós, valamint a Washington Post.com 7,4 milliós táborral. A Yahoo mellett a másik online tartalomszolgáltató óriás, a Google híroldala az ötödik helyen áll 7,1 millió olvasóval. Az újságok online kiadásai egyébként rendszeres frissítésekkel, csatolt blogokkal és fórumokkal igyekeznek kedvezni olvasóiknak, nem is sikertelenül: a NYTimes.com 25, a USATODAY.com pedig 15%-kal több látogatót vonzott most, mint egy évvel korábban.