Megnyílt a Kínai Ipari és Technológiai Kiállítás

forrás Prim Online, 2005. június 23. 08:47
A Kínai Gazdasági Minisztérium szervezésében mintegy 70 állami tulajdonú vállalat mutatkozik be a következő négy nap folyamán a budapesti vásárvárosban, céljuk a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése Magyarország és az egész közép- és kelet-európai térség irányába is.

A kínai Gazdasági Minisztérium (MOFCOM) 2005. június 22. és 25. között a budapesti vásárközpontban nemzetközi ipari és technológiai kiállítást rendez. A rendezvénnyel a kínai vállalatok számára a magyar és a kelet-közép-európai piacok lehetőségeinek kiaknázását kívánja elősegíteni a szervező MOFCOM. A kiállítás a maga nemében az első Európában, világszerte pedig korábban öt alkalommal, Indiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Indonéziában és Brazíliában is nagy sikert aratott.

A kiállítást Chen Jian, Kína kereskedelmi miniszterhelyettese nyitotta meg.

"Jó látni, hogy a magyar-kínai kapcsolatok egyre fontosabb eleme a távközlés és az informatika. Nem véletlen, hogy az - Egyesült Államok után - a második magyar technológiai központ 2005 őszén Kínában fog megnyílni" - mondta Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A Kínai Ipari és Technológiai Kiállításon több mint 70 állami vállalkozás mintegy 3500 négyzetméteren és 130 standon mutatkozik be. A kiállítók tevékenysége felöleli az építőipar, a vízszolgáltatás, a közlekedés, az elektromos áram, a petrokémia, a tele­kommuni­káció, a kohászat, vasúti közlekedés, aeronautika területét.

2004-ig több mint 1800 kínai vállalat kapott engedélyt külföldön történő műszaki tervezői és kivitelező tevékenység folytatására. A világ szinte minden táján, mintegy 200 országban (régióban) kötött szerződéseik kumulált összértéke 156,294 milliárd dollár, a teljesített forgalmuk összértéke 114,028 milliárd dollár. 2004-ben tervezési projekt­csomagok szerződés szerinti értéke meghaladta a 24 milliárd dollárt. A fejlődést mutatja, hogy a különféle kivitelezői munkák folyamán pedig mind nagyobb súlyt kapnak a magasszintű technológát tartalmazó megoldások, s az építőipar aránya csökken. A 2003-as év során az amerikai Engineering News Record (ENR) 47 kínai vállalatot választott a világ 225 legnagyobb nemzetközi fővállalkozói közé.

2004-ben a távol-keleti ország 33 milliárd dolláros külföldi befektetésével a világ 4. legnagyobb tőkeexportőrévé vált. Technológiában számos területen világelső, egyebek között a erőműépítésben és duzzasztógátak építésében egyedülálló megoldásokkal rendelkezik. Magyarországon kínai cégek mintegy 200 millió dollárt fektettek be – magyar cégek pedig mintegy hárommillió dollárt fektettek be Kínában.

A kiállítás helyszíne: Budapesti Vásárközpont, D pavilon; nyitva tartás: 10.00-17.00. A belépés ingyenes!