Már próbaüzemi szakaszban az e-Savaria projekt

forrás Prim Online, 2005. június 23. 10:03
Az EU-s támogatással megvalósuló e-Savaria informatikai program keretén belül Szombathelyen és a kistérségi településeken az információszolgáltatás korszerűbbé válik, és megteremtődik az elektronikus ügyintézés lehetősége a kijelölt területeken.
Az e-önkormányzat kialakítását célzó programok közül az országban az elsők között ért próbaüzemeltetési fázisba Szombathely projektje. Mától a megvalósított közigazgatási alkalmazások a fejlesztést lezáró utolsó próbaüzemi fázis keretében már éles, üzemi körülmények között működnek.

Előzmények: Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata 2004-ben az informatikai elképzeléseinek megvalósítására nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg. A megvalósítás garanciáit és a referenciákat figyelembe véve a T-Systems Hungary által vezetett konzorcium ajánlata lett a szakmai megoldás kivitelezésére irányuló pályázat nyertese. A konzorciumban, a munkamegosztás szerint, a Geoview Systems az önkormányzati alkalmazások fejlesztését, a T-Systems, a Magyar Telekom infokommunikációs divíziója az infrastrukturális hátteret, az adatátviteli rendszerek kialakítását, míg a T-Systems Hungary a fővállalkozási tevékenységet biztosította.

Az e-Savaria projektben a közigazgatási folyamatok és a feladatok elektronikus támogatását a több egymásra épülő elemből álló informatikai alkalmazás végzi. Az ún. front-office és a back-office folyamatokat egyaránt támogató, kiszolgáló alkalmazások az önkormányzati szakértőkkel való szoros együttműködés és konzultációk során alakultak ki. A feltérképezést követően alakult ki az a fejlesztési koncepció, amely biztosítja a településirányítás munkafolyamatainak támogatását. Az ügyfelek számára átláthatóvá és követhetővé válik az ügyintézés és a döntéshozatali folyamat. A rendszer az adott keretek között automatizálja a különböző feladatok végrehajtását, összekapcsolja a közhivatalokban folyó különböző tevékenységeket. Az elektronikus rendszerek alkalmazása révén lényegesen nő a működési hatékonyság; átláthatóvá, irányíthatóvá, kontrollálhatóvá válnak a hivatali működési folyamatok. A projekt végleges lezárására 2006 októberében kerül sor.