1 Gbit/s-os 4G adatátvitel az NTT DoCoMo-tól

Milkovits Gábor, 2005. június 26. 15:44
A japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató 20 km/órás haladási sebesség mellett 1 gigabit/s-os valós idejű mobil adatátvitelt produkált egy kísérleti negyedik generációs hálózaton, jelentette be a cég.
A kísérlet során a DoCoMo 100 MHz-es frekvenciát, valamint olyan új technológiákat használt, mint például a több antennát és adatátviteli csatornát egyszerre alkalmazó MIMO, a VSF-Spread-OFDM, illetve a saját fejlesztésű M-algoritmusos MLD eljárás, amely közel azonos teljesítmény mellett jelentősen leegyszerűsíti a működést. A hálózat spektrum-hatékonysága 10 bit/másodperc/Hertz, ami körülbelül a hússzorosa a jelenleg használatos harmadik generációs hálózatokénak. Az nem teljesen világos, hogy miért pont 20 km/óránál mértek, amikor a járművek sebessége ezt általában meghaladja. Tény, hogy egy mobiltelefonos technológiának mozgás közben is megfelelőképpen használhatónak kell lennie.

A DoCoMo minél előbb szeretné befejezni a tesztelési szakaszt, hogy a kidolgozott specifikációt benyújthassa a Nemzetközi Távközlési Unióhoz szabványosításra. A japán távközlési minisztérium tervei szerint 2010-től indulna meg a negyedik generációs mobilszolgáltatás a szigetországban.