A csereportálok felelnek ügyfeleik szerzői jog sértéseiért

Genda Csongor Zoltán, 2005. június 28. 10:27
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a mai napon hozta meg azon ítéletét, miszerint az államokbeli P2P internetes portálok üzemeltetőit felelősségre lehet majd vonni a rendszerükben történő szerzői jogot sértő tettekért. A jövőben tehát az olyan szolgáltatókat, mint a Morpheus vagy a Grokster, beperelhetik, ha a szolgáltatást igénybe vevők illegális kópiákat terjesztenek ezeken keresztül.
Az amerikai film- és zeneipar a csereportálokat tette felelőssé jelentős anyagi káráért, amelyet a kalózmásolatok nagyméretű terjedése miatt kellett elszenvednie. A Grokster és a Morpheus azzal védekezett, hogy ők csak a szoftvert szolgáltatják, a tulajdonképpeni adatok pedig nem az ő szervereiken vannak.

A Legfelsőbb Bíróság is azon a véleményen volt, hogy az ingyenes P2P-portálok nem tesznek eleget a szükséges jogvédő intézkedéseknek. A közelmúltban is folytak perek a P2P-portálok ellen, de akkor úgy ítélkezett az esküdtszék, hogy az üzemeltetőt nem lehet felelősségre vonni azért, mert a felhasználók visszaélnek a szoftver adta lehetőségekkel. A pert a hollywoodi stúdiók valamint több tucat más a film- és zeneiparban érdekelt cég kezdeményezte.