Növelte nyereségét a negyedik negyedben az Oracle

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 30. 09:15
A világ második szoftvergyártója, az Oracle, erős nyerséggel zárta május végén üzleti évének negyedik negyedét, elsősorban adatbázis szoftvertermékeinek erőteljes kereslete nyomán: adózott eredménye 1,02 milliárd dollár, egy részvényre 20 cent lett. Egy évvel korábban adózott eredménye 990 millió dollár, egy részvényre 19 cent volt.
A cég bevételei a negyedben - amely az Oracle szezonálisan legerősebb időszaka volt - 3,88 milliárd dollárra nőttek a korábbi 3,08 milliárdról. 15 százalékkal romlott az Oracle adózott eredménye februárral végződött harmadik üzleti negyedévében. Az eredményromlás fő oka a rivális PeopleSoft megszerzésének költsége, egy 10,6 milliárd dolláros kiadási tétel volt. Az eredményrontó tétel nélkül az Oracle a várakozások felett teljesített. Bevételeit 440 millió dollárral 2,95 milliárdra növelte.

Larry Ellison, a cég feje szerint az adatbázis-szoftverek piacán tovább terjeszkednek az IBM rovására. Másik nagy vetélytársuk, a német SAP elől pedig március végén megszerezték a Retek amerikai szoftvergyártót, 631 millió dollárért.