A Sony 700 munkahelyet szüntet meg Európában

Genda Csongor Zoltán, 2005. június 30. 18:25
A japán elektronikai konszern, a Sony Nagy-Britanniában 700 munkahely megszüntetését helyezte kilátásba. A társaság a közeljövőben a 400 alkalmazottat számláló bridgendi gyárát teljesen felszámolja, és a pencoedi telephelyükön is megválnak 300 munkatársuktól - adta hírül a vállalat tegnap Londonban.
Tony Blair brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy sajnálattal veszi tudomásul a több száz munkahely megszüntetéséről szóló híreket, és mindent megtesz majd kormánya azért, hogy valamilyen módon az érintettek segítségére legyenek. A Sony azzal indokolta a 700 alkalmazottól való megválást, hogy a vásárlók már nem mutatnak különösebb érdeklődést az említett üzemekben gyártott hagyományos képcsöves televíziók iránt, hanem ezekkel szemben inkább a síkképernyős készülékeket részesítik előnyben.

A walesi gyárakat 1974-ben alapította a vállalat, és az 1990-es évek közepe óta fokozatosan bocsátanak el alkalmazottakat. Öt évvel ezelőtt is nagyméretű leépítésre került sor: akkor 900 alkalmazott veszítette el munkahelyét.