A Sanyo tízezer alkalmazottól válik meg

Genda Csongor Zoltán, 2005. július 1. 19:21
A japán elektronikai konszern, a Sanyo világszerte tízezer munkatársától válna meg. Ez azt jelentené, hogy összes alkalmazottai számát 10 %-al csökkentenék- adta hírül az egyik japán gazdasági folyóirat, a Nihon Keizai Shimbun.
A vállalat csak Japánban közel 40000 munkást foglalkoztat, és ezeknek számát mintegy 3000 fővel akarja csökkenteni. Az sem elképzelhetetlen, hogy más ázsiai országokban, mint Kína vagy Indonézia teljes gyárakat zárnak majd be.

A Sanyo nem kívánta megerősíteni a leépítésről szóló híreket, mondván "semmi nincs még eldőlve", és arra utaltak, hogy a vállalat a közeljövőben nyilvánosságra hozza majd új üzleti terveit. A társaság a 2004/2005-ös üzleti évet 171,5 milliárd jen (1,2 milliárd euró) nettó veszteséggel zárta, ami egyik oka lehet a hírül adott létszámcsökkentésnek. A Sanyo veszteségét azzal indokolta, hogy az eddig számára legjövedelmezőbb japán piacon visszaesett a termékeik iránti kereslet, valamint a konkurens vállalatok is egyre jobban megnehezítik a dolgukat.