Az IHM szerint az EU bizottság helytelenül értelmezte a távközlés magyar szabályait

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 11. 09:05
Az IHM szerint a szabályozás helytelen értelmezéséből fakad az Európai Bizottság sajtólevele, amelyben a távközlés területén kifogásolta, hogy "csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások" vehetnek részt az egyetemes szolgáltató kijelölési eljárásában.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárca részletes álláspontját a bizottság hivatalos értesítő levelének megismerését követően alakítja ki. Az IHM szabályozásának célja, hogy Magyarországon a fogyasztóknak az egyetemes szolgáltatás mindenütt ugyanolyan minőségű alapszolgáltatást biztosítson, éljenek akár egy kis faluban vagy a fővárosban - fogalmaz a közlemény.

Az Európai Bizottság csütörtökön küldött figyelmeztető levelet tizenegy EU-tagállamnak, köztük Magyarországnak azért, mert nem tartják be az elektronikus kommunikáció, ezen belül a távközlés európai uniós szabályait.

Az Európai Bizottság sajtólevele - az IHM közleménye szerint - Magyarország esetében arra mutat rá, hogy helytelen, ha csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások vehetnek részt az egyetemes szolgáltatás kijelölési eljárásában. Így abból ki lennének rekesztve azok a vállalkozások, amelyek képesek volnának akár a szolgáltatásnak csak egyik vagy másik elemét hatékonyan nyújtani.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium viszont úgy véli, hogy a bizottság helytelenül értelmezi az egységes hírközlési törvény ide vonatkozó rendelkezését. Ennek a rendelkezésnek az alanya ugyanis nem az egyetemes szolgáltató, hanem maga a szolgáltatás, amelynek nyújtását az ország egész területén biztosítani kell. Azt pedig, hogy valamely földrajzi területen azt egy vállalkozó egyedül, vagy más vállalkozókkal közösen nyújtja, nem korlátozzák a jogszabályok.

A Minisztérium az egyetemes szolgáltatók kijelölése végett 2004. március 16-án két országos napilapban és a honlapján is közzétett ajánlati felhívásában ennek megfelelően kifejezetten lehetőséget biztosított arra, hogy több ajánlattevő közösen tegyen ajánlatot - teszi hozzá a hírközlési tárca közleménye.