Az Eu-Bizottság átkutattatta az Intel európai irodáit

Genda Csongor Zoltán, 2005. július 12. 16:38
Az Eu-Bizottság a mai napon több európai országban is átkutattatta a chip-gyártó Intel kirendeltségeinek irodáit a helyi hatóságok embereivel - adta hírül a bizottság egyik szóvivője Brüsszelben.
Az Intel-telephelyeken kívül még több más számítógépgyártó és kereskedő irodáit sem kímélték az Eu-Bizottság emberei. A bizottsági szóvivő nem közölte, hogy mely cégeket és irodákat érintett a mai akció. Még nem lehet pontosan tudni, hogy mi áll az események hátterében, de szakértők úgy vélik, hogy az AMD nemrég az Intel ellen benyújtott keresete a kiváltó oka a mai "házkutatásoknak".

Az AMD alig két hete fordult a bírósághoz, mert azzal vádolta piacvezető riválisát, az Intelt, hogy megsértette a piaci versenyre vonatkozó jogszabályokat, és törvénytelen módon jutott monopol helyzetbe. Az Intel úgy nyilatkozott, hogy vállalatuk nem akadályozza a hatóságok munkáját, és minden segítséget megadnak az ilyen hivatalos akciókhoz, azonban az irodáik átkutatásának okára vonatkozólag nem közölt semmi konkrétumot.