A brit szélessávú internetezők száma felülmúlja a betárcsázósakét

Milkovits Gábor, 2005. július 19. 23:43
A brit kormány hivatalos statisztikái szerint a szigetországban mostanra többen interneteznek már széles sávon, mint betárcsázós kapcsolat segítségével.
A szélessávú kapcsolatok számának gyarapodása eddig is felülmúlta a betárcsázósakét, ám a brit statisztikai hivatal, az ONS adatai szerint jelenleg már az internethasználók 50,7%-a teszi ezt széles sávon. Az ilyen kapcsolatok számának növekedése tavaly megközelítette a 80%-ot, köszönhetően az alacsonyabb áraknak és a téma a korábbinál még szélesebb körű publicitásának. Az utóbbi időben több szolgáltató is ingyenesen 1, illetve 2 Mbit/s-osra növelte alapszolgáltatásának sebességét, extraként pedig akár 8 Mbit/s-os szélessávot is kínál néhány cég. A széles sáv népszerűsége évek óta emelkedik, míg a betárcsázós internetet már három éve egyre kevesebben választják Nagy-Britanniában.

A Jupiter Research szerint 2010-re az internetet használó európai háztartások 80%-ában lesz széles sávú kapcsolat. Ian Fogg elemző szerint azok, akik a betárcsázós internethez ragaszkodnak egyre kevésbé a széles sáv relatív drágasága miatt teszik ezt, hanem inkább azért, mert nem használják annyit a netet, hogy megérje nekik a váltás és a vele járó adminisztráció. Napjaik azonban a szigetországban és általában Nyugat-Európában meg vannak számlálva.