Szerveselektronika-korszak: nagy meglepetések várhatók

Zsadányi Pál, 2005. július 21. 14:17
Dr. Peter Harrop, az IDTechEx elemző cég szakértője fontos megjegyzéseket fűzött ahhoz a tanulmányhoz, amit a kutatóintézetük legújabb jelentése tartalmaz a szerves és műanyag alapú elektronikai áramkörök 2005-20025 között várható trendjével kapcsolatban. Összehasonlította őket a fémréteg és nanocső technológiák várható lehetőségeivel.

20 év alatt hatalmas növekedés várható

A mai kb. 650 M USD-s piac 2015-re 30 Mrd USD-re, 2025-re pedig akár ennek is a tízszeresére nő. Ugyanakkor, a 2015-ös 30 Mrd USD-s teljesítmény is még eltörpül a szilícium alapú rendszerek piacától, mert azoknak a növekedése is megmarad még hosszú ideig.


A szerves áramkörök hódítási területei


A szerves és műanyag alapú elektromos és elektronikus eszközök elég sok alkalmazási területen tért hódíthatnak. A logikai elektronikus áramkörök mellett számításba jöhetnek a tároló eszközök, a rugalmas poszteres kijelzők (amelyeket OLED-ként is emlegetnek), az egyéb eszközök megjelenítői, az érzékelőkkel kombinált eszközök, a villanyhálózat kezelő eszközei, a rádiófrekvenciás (RFID) azonosítók és egyre inkább a különleges profilok mentén is használható fénytechnikai (ugyancsak OLED) eszközök fejlesztéseinél.


Műanyagok, fémalapú eszközök és nanocsövek


Vélhetően az elemzések egyik legfontosabb része lehet a szakterület iránt érdeklődők számára, hogyan fejlődhetnek a szerves áramkörök alternatíváit jelentő technológiák a vizsgált időszakban. A jóslat nem nyilvánvaló, hisz többféle technológia is van (hideg és meleg stb.). Itt idézünk egy ábrát a témához kapcsolódóan.

További részletek az ingyenesen letölthető összefoglalóban, illetve, a, szállítási formátumtól függően, 2,400-3.200 USD-t kóstáló tanulmányban.

Az IDTechEx-ről

Az IDTechEx független elemző cég témakörei a következők: az RFID rádiófrekvenciás azonosítási technológia (World of RFID menü), az intelligens csomagolási módszerek (World of Smart Packaging menü) és a nyomdázott elektronika (World of Printed Electronics menü). Elemzéseit időnként szabadon publikálhatóvá teszi. E cikkben elemzett recenzió is az ingyen közreadottak közül való.