Jövő tavasztól akár 1,8 Mbit/s-os mobil adatátvitel a német T-Mobile ügyfeleinek

Milkovits Gábor, 2005. július 24. 19:07
A T-Mobile Deutschland a 2006. márciusi CeBIT időpontjától kezdve a HSDPA technológiával akár az ötszörösére tervezi növelni az adatátvitel sebességét németországi UMTS-hálózatán.
Az 1,8 Mbit/s-os, a vezetékes DSL-lel vetekedő sebességű adatátvitelt lehetővé tevő HSDPA a tervek szerint a hannoveri CeBIT kiállításon debütál majd, és attól fogva az UMTS által lefedett német területeken mindenhol elérhető lesz. Joachim Horn, a T-Mobile Deutschland hálózati technológiai részlegének igazgatója elmondta, hogy a HDSPA ideálisan ötvözi a WiFi és a hagyományos UMTS előnyeit, mivel nagysebességű kapcsolatot kínál kiterjedt területen. A technológia éles tesztelése válogatott céges ügyfelek részvételével már idén ősszel megkezdődik. Ezzel egy időben több berlini és bonni T-Pontban is nyilvános bemutatót tartanak majd a betérőknek.

A német T-Mobile már idén szeptembertől forgalomba hoz majd HSDPA-kártyákat noteszgépekhez, amelyek a mostani UMTS hálózattal is kompatibilisek maradnak, ugyanakkor jövő tavasszal egy egyszerű szoftverfrissítéssel alkalmassá válnak a HSDPA által biztosított sebesség kiaknázására is.