Az EU-Bizottság megfigyelné a telefon- és internetfelhasználókat

Genda Csongor Zoltán, 2005. július 25. 09:19
Német lapinformációk szerint az Európai Bizottág egy 17 oldalas dokumentumban megfogalmazott egy törvénytervezet-javaslatot, miszerint minden egyes telefon- és internetfelhasználót meg kellene figyelni, hogy jobban felvehessék a harcot a terroristákkal. A javaslatban az áll, hogy a telefontársaságok egy teljes éven keresztül, az internetszolgáltatók pedig fél évig kellene megőrizzék az ügyfelekről szerzett információkat. A tervezet szerint a telefonálóknak és internetezőknek nem csak a számát, nevét és címét tartanák nyilván, hanem azt is megfigyelnék, hogy mennyi ideig és mikor használják az ügyfelek készülékeiket, valamint kiket hívnak.
A megfigyelés természetesen olyan apró részletekre is kitérne, hogy mobiltelefonok esetében a felhasználók hol tartózkodnak és az internetezők világhálóra való kapcsolódásuk módját is lejegyeznék, hogy azok asztali vagy hordozható PC-ről csatlakoznak-e valamint az internet-logfile-jaikat is nyilvántartásba kellene venni. Miután pedig elegendő információ áll rendelkezésre, hogy képet alkossanak az illető telefon- illetve internet-felhasználóról, egy általános jellemzést kell készíteni róluk aszerint, hogy milyen helyszíneken járnak - áll az Európai Bizottság javaslatában.

A cégek és vállalatok elutasítják a politikusok terveit. "Kételyeink vannak azzal kapcsolatban, hogy az intézkedések által a hatóságok valóban nagyobb sikereket érnének el a biztonságosabb hétköznapok megteremtése érdekében"- nyilatkozta Oliver Süme, a német internetes szövetség jogszabályozásért felelős elöljárója.

A szövetségi információs szervezet egyik vezető beosztású munkatársa Volker Kitz elmondta, hogy érthető a kormányok radikális biztonsági intézkedési terve, ám szerinte jogi problémák is felmerülnek, mert a tervezet a vállalatok gazdasági jogait és a polgárok szabadságjogait szorosan érinti, ezért mihamarabb szükséges lenne valamilyen jogi kompromisszumot találni.