"Éles" RFID-alkalmazások Siemens alapokon

forrás Prim Online, 2005. július 25. 13:14
A csomagküldő kereskedelem egyik nagynevű képviselője, a német Otto cég a Siemens RFID-megoldását alkalmazza hamburgi áruelosztó központjának működtetésében. Az éles alkalmazást megelőző tesztüzem 2004. augusztusában kezdődött, és bizonyította a rádiófrekvenciás azonosító címkék gazdaságosságát, illetve a „szállítási veszteségek” nekik köszönhető csökkenését.
A címkékkel ellátott, nagyobb értékű árucikkek, mint például mobiltelefonok, kamerák, ékszerek útját így pontosan lehet követni a központi raktár és az értékesítő kereskedelmi pontok között, illetve az „elhullás” helyét megállapítani. Egyelőre az Otto mintegy 2 millió cikkre kiterjedő kínálatából 80 000 cikket vontak be az alkalmazásba, de ha az RFID-transzponderek ára, mint remélik, 30 eurocent alá csökkenne, a szortiment felére kiterjesztenék az alkalmazást.

A Siemens Automatizásástechnika (A&D) ágazata a műsoros CD-k és DVD-k vezető gyártójával, a Cinram-mal közösen kifejlesztette az első UHF-frekvenciasávban működő RFID-megoldást. A Cinram Köln melletti anyagraktárát két rakodó kaput szereltek fel Simatic RF 600 rendszerrel. A Cinram kiválasztott beszállítói küldeményeikre RFID-címkét erősítenek, így lehetséges a logisztikai rendszerben a beszállított és a kapukon áthaladó áru automatikus azonosítása és nyilvántartásba vétele.

A Siemens csomagolástechnikai cégekkel együttműködve a gyógyszer-kereskedelem részére is kifejleszt olyan megoldást, amely a gyógyszerek csomagolására ragasztott RFID-etikett révén hamisítás elleni biztonságot nyújt.