Kína: Tilos a VoIP használata

Genda Csongor Zoltán, 2005. július 26. 10:40
Kínában mindazon magánszemélyek, akik interneten keresztül akarnak telefonálni, a törvény szigorával kell hogy szembenézzenek. A telekommunikációs minisztérium világosan kijelentette, hogy magánemberek nem vehetnek igénybe semmilyen VoIP-szolgáltatást, mert az új technika privát személyek által való alkalmazását illetően még nincsenek megalkotva a megfelelő jogszabályok.
A nagy telekommunikációs konszernek azonban már a telefonbeszélgetéseik nagy részét VoIP-n keresztül bonyolítják. Szakértők úgy vélik, hogy a kínai kormány azért óvakodik az internetes telefonálás lehetőségétől, mert az olyan szoftvereken zajlik, mint pl. a Skype és jelenleg az ilyen beszélgetéseket nem tudják még lehallgatni.

Az internetes telefonálás tízszer kevesebbe kerül mint amennyit egy kínai lakos egy normális telefonbeszélgetésért kifizet, így nem csoda, hogy a kínai piac a rengeteg új ügyfél ígéretével rendkívül kecsegtető beruházás lenne a VoIP-társaságoknak. A minisztérium minden esetre addig, míg nem születik döntés a VoIP ügyében, egyetlen internet-cafe-ban sem engedélyezi az internetes telefonálást.