A Texas Instruments profitja 42 százalékkal nőtt

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 27. 10:18
A világ egyik legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Texas Instruments adózott eredménye 42 százalékkal 628 millió dollárra nőtt a második negyedévben a tavalyi második negyedévi 441 millió dollárhoz képest.
A céget a jelek szerint elkerülte az ágazat mostani problémája, a lapkák olcsóbbodásának hatása, ugyanis a Texas Instruments fő profilja a mobiltelefonokba való lapkák - ebből a legnagyobb gyártó a világon -, és az egyre jobb képességű mobiltelefonok nagy kereslete megerősítette a nyereséget.

A bevétel 3,24 milliárd dollár volt, annyi, mint egy évvel korábban, de 9 százalékkal több, mint az idei első negyedévben. A harmadik negyedévre 3,29-3,56 milliárd dollár közötti bevételt várnak a vállalatnál, az elemzők 3,25-,3,46 milliárdot jósolnak csak.

A lapkaárak további csökkenése miatt korábban a Micron Technology Inc. két év óta a legnagyobb veszteséget jelentette a naptári második negyedévről, a dél-koreai Samsung Electronics Co. Ltd. 46 százalékos profitcsökkenést jelentett, és a lapkagyártás általános világelsője, az amerikai Intel eredményei sem voltak jobbak a piaci előrejelzéseknél. Az Elpida Memory Inc., az ötödik számú japán DRAM-memóriaáramkör-gyártó adó utáni vesztesége 3,3 milliárd jen (29,27 millió dollár) volt a második negyedévben, az egy évvel korábbi 2,3 milliárd jenes adózott eredmény helyett.