Személycsere a Nokia élén

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 1. 16:55
A Nokia bejelentette, hogy jövő júniustól Olli-Pekka Kallasvuo, a cég mobiltelefonos részlegének vezetője veszi át Jorma Ollila helyét a vezérigazgatói székben.
Az 54 éves Ollila, aki 1992 óta vezeti a vállalatot, és akit valóságos nemzeti hősként tisztelnek Finnországban, a Nokia végrehajtó hatalommal nem rendelkező elnökeként folytatja tevékenységét 2006. június 1-től. Ollila volt az, aki a gumicsizmáktól a kábelgyártásig igen sokféle tevékenységet folytató cégből létrehozta a világ első számú mobiltelefon-gyártóját. Utódja, Olli-Pekka Kallasvuo 25 évvel ezelőtt lépett be a vállalathoz, és 10 éven keresztül pénzügyi főigazgatóként tevékenykedett, mielőtt 2004. januárjában kinevezték a mobilrészleg élére. Ollila hónapokkal ezelőtt már jelezte távozási szándékát, és egyben elmondta, hogy reményei szerint a cégen belül találnak majd megfelelő utódot, illetve, hogy erről még az idei év folyamán megbeszéléseket kezdenek. A Nordea piackutató cég részéről Karri Rinta elmondta, hogy eddigi gyakorlata és tevékenysége alapján Kallasvuo alkalmasnak látszik a posztra.

A svéd Redeye tőzsdei elemző társaságot képviselő Urban Eklund szerint a Nokiára ráfér a vérfrissítés. A finn mobilóriást ugyanis egyre komolyabban érinti a piacon dúló árverseny, amely miatt, a befektetőket sokkolva, a vártnál jóval gyengébb üzleti eredményt jósolt a cég a harmadik negyedévre. A vállalat ráadásul személyi téren is veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni: tavaly távozott tőlük a mobiltelefonos részleg feje, Matti Alahuhta, illetve a hálózati csapat vezetője, Sari Baldauf is. Arról egyelőre nincs információ, hogy jövő júniustól ki veszi majd át Kallasvuo megüresedett helyét a mobiltelefonos divízió élén.