Indul az internetes interaktív televíziózás

Kovács Attila, 2005. augusztus 9. 09:25
A több hónapos, ezer belgiumi háztartásra kiterjedő sikeres tesztet követően, a Belgacom hálózat-üzemeltető vállalat megindítja a digitális, IP alapú tévéműsor-szolgáltatást.
A vételhez mindössze DSL csatlakozás szükséges a hagyományos TV vevőkészülék mellett, melyeket aztán a set-top box köti össze, illetve az konvertálja a digitális információt hagyományos analóg TV-jelekké. A Siemens teljes megoldáscsomagot ajánlott, amely a hálózat-üzemeltetőt minden szükségessel ellátja a szerver technikától a felhasználói szoftveren keresztül az adatkódolásig, továbbá a műholdas adatok vételére szolgáló készülékekig és a „fogyasztó” set-top box-áig. A fogyasztók, azaz tévénézők számára a set-top box használata, illetve a menü kezelése igen egyszerű, „felhasználó-barátságos”. A Belgacom érdekes exkluzív néző csalogatóként a belga és az olasz labdarúgó bajnokság mérkőzéseinek élő közvetítését is nyújtja. A kínált szolgáltatásai egyébként: digitális TV műsortovábbítás ADSL-en keresztül, on-demand műsorkiválasztás és lehívás (szerverről), az élő vagy lehívott műsor helyszíni rögzítése a set-top box-ban, egyéb távközlési és informatikai szolgáltatások (internet-elérés, video-telefonálás, e-mail, chat).

A Siemens megoldása mellett kötelezte el magát a hollandiai KPN hálózat-üzemeltető is, amely úgy tervezi, hogy a szolgáltatást 2005. végén beindítja. A Siemens ez végéig tovább kívánja csökkenteni az átvitelhez szükséges sávszélességet. Ezáltal 1,8 Mbit/s-on lehet majd élő TV-közvetítést venni, azaz a mai DSL-szabvány szerinti közepes sebesség mellett. (Az egyik eszköz, amelynek alkalmazása ezt lehetővé teszi, az új MPEG-4 videoadat-tömörítés). A digitális televíziózás így széles körben elérhetővé válik, miközben a felhasználók számára szükséges technikai felszerelés ára drámaian csökken.