Informatikai fejlesztés az észak-alföldi régióban

MTI Sajtóadatbank, 2005. augusztus 10. 08:35
Az év végéig az észak-alföldi régió három megyéjének minden általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézményében lesz szélessávú internet-hozzáférési lehetőség - közölte az informatikai és hírközlési miniszter kedden Nyíregyházán.
A tárca csakúgy, mint a legutóbbi három évben, a következő évtizedben is, segíti majd az érintett térség, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye informatikai fejlesztését, modernizációját, beleértve a lakossági információs infrastruktúra kialakítását is - mondta Kovács Kálmán, aki kihelyezett miniszteri értekezleten írt alá közös nyilatkozatot az együttműködésről a régió önkormányzati vezetőivel. Kiemelte: az észak-alföldi régió 2002-től 3,9 milliárd forint központi forrást kapott pályázati és egyedi döntés alapján a fejlesztésekhez, amit a tervek szerint felgyorsítanak a jövőben.

A minisztérium adatai szerint a legutóbbi három évben 359 Hajdú, Szolnok és Szabolcs megyei önkormányzat kapott támogatást, 2 milliárd forintot informatikai fejlesztésre.

A térségben 1.627 iskolának, könyvtárnak és pedagógusnak 875 millió forintot juttattak informatikai eszközbeszerzéshez. Emellett 88 iskola szélessávú internet-hozzáférésének kiépítését is segítette a tárca, 52 millió forinttal. Több, mint 380 millió forint összegű központi forrással pedig 347 eMagyarország pont létesült a három megyében.

A minisztérium 98 millió forintos támogatásával 91, hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvoda készségfejlesztő számítógépes munkaállomást létesíthetett.

Az egészségügyi dolgozók és a fogyatékkal élő emberek közül 226-an 340 millió forint támogatással juthattak informatikai eszközökhöz. Tizenegy közművelődési és oktatási intézmény 70 millió forint központi forrást fordíthatott úgynevezett digitális tartalom-fejlesztésre, 10 vállalkozás pedig 197 millió forint támogatással vezethette be az integrált vállalatirányítási rendszert.

Kovács Kálmán a további tervekről elmondta: az iskolák széles sávú internet-hozzáférési lehetőségének kialakítása mellett informatikai tudásközpontot szándékoznak létrehozni a Debreceni Egyetemen, informatikai szolgáltatási központot a Nyíregyházi Ipari Parkban, s valamennyi önkormányzatnál megteremtik a digitális ügyintézés feltételrendszerét.

Hozzátette: fontos lenne, hogy a jövőben az érettségi vizsgához a számítógépkezelői vizsga is feltétel legyen, hogy a 21. század informatikai írástudását minél többen elsajátíthassák.