OGY - Informatikai bizottság - ÁSZ-jelentés az IHM-ről

MTI Sajtóadatbank, 2005. augusztus 10. 09:24
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatlanképtelen, de tanácskozásképes volt a Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter meghallgatására keddre összehívott parlamenti szakbizottság, amely a tárca működéséről készült állami számvevőszéki jelentésről tárgyalt Budapesten.
A minisztert hivatalos elfoglaltsága miatt helyettesítő Jambrik Mihály közigazgatási államtitkár, megismételve a tárca hétfői közleményében ismertetett álláspontját, közölte: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium értékelése szerint az ÁSZ-jelentés nem tartalmaz jogszabályellenes működésre utaló és személyi konzekvenciákat igénylő megállapításokat.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke az államtitkár beszámolója után közölte: számára két számvevőszéki megállapítás továbbra is túl erős maradt ahhoz, hogy azok személyi konzekvenciákkal ne járjanak, ezért levélben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz fordul. Mint mondta, a "kakaóbiztos számítógépek" beszerzése nem felelt meg a közbeszerzési szabályoknak, és az is elfogadhatatlan, hogy a vezetékes telefonáláshoz évek óta járó szociális kedvezményt a tárca hibájából a lehetséges 250 ezer rászoruló helyett csupán 30 ezren veszik igénybe.

Jambrik Mihály a "kakaóbiztos számítógépek" kapcsán elmondta, hogy a tárca véleménye szerint jogsértés nem történt, de a Rogán Antal által korábban kezdeményezett rendőrségi eljárás feltárja az ügy részleteit.

A telefonáláshoz adott szociális kedvezményekről elmondta, hogy több szolgáltató cég is reklámozta az igénybe vehető kedvezményt, amelyre csak ennyi igény érkezett.

Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója a jelentéshez tett szóbeli kiegészítésében a legaggályosabb megállapításként azt emelte ki, hogy a tárca létrehozásakor 2002-ben nagy léptékű évközi költségvetési átcsoportosítást hajtottak végre, ami szerinte sosem szerencsés. Alapvető probléma az ÁSZ szerint az is, hogy az új minisztériumi struktúra előkészítése nem volt kellőképpen megalapozott - jegyezte meg a főigazgató.

Rogán Antal azt is kifogásolta, hogy az ÁSZ megállapítása szerint az IHM-et vezető miniszter saját hatáskörében 3,2 milliárd forintot költött el.

A főigazgató ennek kapcsán elmondta, hogy a kérdés szabályozására az államigazgatási törvény nem tér ki. Szerinte ugyanakkor fontos lenne, ha ezt a későbbiekben pótolnák, mert ez más minisztériumoknál is előfordult már, több kormányzati ciklusban.