Új típusú másolásvédelem a kék lézer lemezeken

OTS - Cégvonal, 2005. augusztus 10. 13:58
Az illegális másolatok és a nagy tételekben történő kalózmásolatok megakadályozása, de egyúttal a felhasználók számára a legálisan vásárolt felvételeikről a másolatkészítés lehetőségének biztosítása érdekében a Blu-ray Disc Association (BDA) a valaha létezett legkiterjedtebb optikai diszk formátum tartalomkezelő rendszert vezeti be.
A Blu-ray tartalomkezelő rendszer három elsődleges komponensre épül. Ezek: az Advanced Access Content System (AACS) hozzáférés-kezelő technológia; a BD+ Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző megújítható tartalomvédelmi technológia; valamint a ROM Mark , a tömeges másolatok, valamint a tömegesen előállított másolatok értékesítésének a megakadályozására szolgáló, szintén a Blu-Ray diszkekre egyedileg jellemző védelmi technológia.

A tartalomvédelem megoldása kulcsfontosságú problémája a következő generációs médiaterjesztési technológiának - jelentette kiJoshua Martin, az IDC kiskereskedelmi piackutatással foglalkozó elemzője. A tartalomvédelmi megoldások végleges formába öntése előfeltétele a kéklézeres optikai diszk technológia kereskedelmi bevezetésének. A védelmi rendszernek a DVD technológiánál nagyobb rugalmasságot kell biztosítania a vásárlóknak, ugyanakkor a jelenleginél jobban is kell védenie a rögzített tartalmat másolás
ellen.

A Blu-ray tartalomkezelési rendszer alapjául a DVD lemezeknél alkalmazottnál sokszorosan hatékonyabb modern AACS tartalomkezelési technológia szolgál. Az AACS emellett új felhasználási módok és használati modellek bevezetését is lehetővé teszi hálózati és internetes funkciók segítségével, beleértve a másolatok jogosult és biztonságos kezelését is. Az AACS átvételén túl az EDA határozott lépéseket tett a kalózmásolatok tömeges készítésének megakadályozására a ROM Mark technológia adoptálásával. A Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző ROM Mark kifejezetten a filmiparnak évente több mint hárommilliárd dolláros bevételkiesést okozó tömeges másolatok megakadályozására kifejlesztet új technológia. A másolatok megakadályozása érdekében ROM Mark egyedi és kimutathatatlan bélyeget helyez el még a beégetés előtt BD-ROM média anyagokban, mozifilmekben, zeneszámokban és számítógépes játékokban. A felhasználók számára láthatatlan ROM Mark bélyeg kezelését csak jogosítvánnyal rendelkező BD-ROM gyártók tudják technikailag megoldani, ami gyakorlatilag megakadályozza a lemezek illetéktelen másolását.

A BDA adoptálta a szintén a Blu-ray technológiára egyedileg jellemző BD+ programozható frissítő funkciót is, ami a tartalomszolgáltatók számára teszi lehetővé a biztonsági rendszer ellen intézett szervezett támadások elhárítását azáltal, hogy lehetőséget nyújt a kompromittált kódkészletek dinamikus felfrissítésére. Mindezek együttesen számos hatékonyan alkalmazható eszközt adnak a tartalomszolgáltatók kezébe a Blu-ray kalózmásolatok ellen vívott küzdelemhez. A BD+ frissítések emellett kizárólag a korrumpált lejátszókat érintik, de nem módosítják a nem korrumpált, ezért még jól működő, de még támadásra sérülékeny lejátszó kódjait.