IPSTAR-1: műholdas internet Kínától Új-Zélandig

Genda Csongor Zoltán, 2005. augusztus 11. 19:44
Az európai rakétagyártó, az Arianespace földkörüli pályára állította ma az IPSTAR-1 tájföldi kommunikációs műholdat, amely az ázsiai és ausztráliai térségeknek biztosít majd szélessávú internetkapcsolatot - adta hírül ma a műholdat üzemeltető Shin Satellite társaság.
A szatellitet az amerikai Space Systems/Loral cég tervezte valamint építette és sugarai lefedik az Indiától Új-Zélandig elterülő területet. A műhold maximálisan 45 Gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebesség elérésére képes. Az IPSTAR-1 a maga 6,5 tonnájával a világ legnagyobb civil kommunikációs szatellitjének számít és összesen 400 millió dollárba került a megépítése. A befektetett összeg nagysága miatt azonban abban az esetben, ha valami történne az IPSTAR-1-el, úgy az üzemeltető társaság léte kerülne veszélybe.

Eredetileg már tavaly pályára állították volna a szatellitet, de egy meghibásodás miatt a tervezett időpontot el kellett halasztani. A Shin társaság összesen 14 országban fogja majd kínálni szélessávú internet-szolgáltatását és terveik szerint 2-4 millió háztartásba juttatják majd el műholdon keresztül a világhálót.