Patikusroham az interneten

forrás Prim Online, 2005. augusztus 12. 14:51
Meglepően sok patikus internetezik, azonban csak elvétve akad közöttük igazán tapasztalt felhasználó. A hazai gyógyszerészek 64,7%-a használja rendszeresen, azaz legalább havi szinten az internetet – derült ki az MKM patikai felméréséből, amelynek keretében összesen 157 gyógyszerész válaszolt az internet-használatra, a patikai IT-infrastruktúrára, az innovatív értékesítésre valamint a patikai rendelési szokásokra vonatkozó kérdésekre.
A gyógyszerészek az internetet leginkább e-mail küldésére és szakmai célú információszerzésre használják. A szakmai források közül kiemelkedik a Magyar Gyógyszerész Kamara weboldalának ismertsége.

A gyógyszerészeket magas színvonalú informatikai háttér veszi körül: a válaszadók 62,7%-a munkahelyén, 41,2%-a pedig otthonában is átlagosan 3 évnél fiatalabb számítógépekkel rendelkezik. Minden 7. gyógyszerész háztartásában notebook-ot is találunk. Ennél is jobb arányt mutat a hozzáféréssel való ellátottság: csupán a gyógyszerészek 22%-ának nincs sem munkahelyén, sem háztartásában internet-kapcsolata.

„Az internetező gyógyszerészek messze átlag feletti aránya elsősorban a kiváló patikai ITháttérre vezethető vissza, valamint arra, hogy az áltanosan elterjedt modemes rendelési mód miatt a legtöbb patikus számára nem jelent túl magas technológiai lépcsőt egy betárcsázós internet-kapcsolat létrehozása” – állítja Kővári Tamás, az MKM vezetője. „Árnyaltabbá válik azonban a kép, ha ezt minőségi szempontból vizsgáljuk. A patikusok közöttük kevés a tapasztalt internet-felhasználó. A legtöbb gyógyszerész csupán néhány webhelyet ismer, amiket általában akkor látogat meg, ha valamilyen konkrét információt keres. Az intenzívebb internet-használat gátját elsősorban az időhiány, a nem megfelelő technikai és biztonsági tudás, valamint az internet lehetőségeinek hiányos ismerete jelentik.”