Elhalasztja digitális könyvtárprojektjét a Google

Milkovits Gábor, 2005. augusztus 13. 18:06
Az online kereső-óriás bejelentette, hogy novemberig ideiglenesen leállítja a projektjében részt vevő egyetemek könyvanyagának digitalizálását, abban a reményben, hogy addigra sikerül tisztázni a kiadók által felvetett szerzői jogi kifogásokat.
A Google három amerikai egyetemmel, a Stanford-dal, a Michigan Universityvel és a Harvarddal, illetve a New York-i közkönyvtárral együttműködve több millió digitalizált kötetet szándékozik elérhetővé tenni az internetezők számára. A cég mintegy 200 millió dolláros befektetéssel 2015-re szeretné a fenti könyvtárak teljes anyagát, illetve az Oxfordi Egyetem szerzői jogilag nem védett könyveit archiválni és közzétenni, ám több kiadókat tömörítő szervezet is aggályait fejezte ki a tervvel kapcsolatban. A Google részéről kezdettől fogva a kiadók és könyvtárak együttműködésében bíztak, a mostani halasztással pedig azt szeretnék elérni, hogy a terv ellenzői konkrétan kifejthessék, mely köteteket nem szeretnének viszontlátni az online archívumban.

A projekt leghangosabb opponense az amerikai könyvkiadókat tömörítő szervezet, az AAP, amely több, a tervet elítélő nyilatkozatot is közzétett már annak bejelentése óta. Patricia Schroeder elnök elmondta, hogy továbbra is aggodalmaik vannak a Google szándékait illetően, illetve hogy a mostani eljárás véleménye szerint a kiadókra igyekszik hárítani a szerzői jogok védelmének felelősségét a könyvekből ténylegesen hasznot húzó társaság és a felhasználók helyett.