28,3 százalékkal nőtt tavaly a román informatikai ágazat forgalma

MTI Sajtóadatbank, 2005. augusztus 23. 09:20
A román informatikai szolgáltatási piac forgalma tavaly 28,3 százalékkal 135 millió euróra bővült az amerikai IDC piackutató felmérése szerint, írta a Ziarul Financiar gazdasági napilap hétfőn. A növekedés az általános gazdasági helyzet javulásának és néhány nagyobb privatizációnak tudható be.
Az informatikai szolgáltató piac az elkövetkező öt évben évi 16,8 százalékos növekedést ér majd el a piackutató cég előrejelzése szerint. 2009-re forgalma már 300 millió euró körül lesz.

Tavaly változás állt be a vezető informatikai szolgáltatók rangsorában. Az S&T a hatodik helyről az elsőre rukkolt előre, míg az addigi vezető, a Siveco a harmadikra csúszott vissza. Az IBM megőrizte második helyét, a HP pedig egy hellyel a negyedikre csúszott vissza.

Három új szereplő, a Softwin, a Forte és a Romsys Consulting emelkedett az első tíz közé, de az IDC piackutató intézet szerint ebből nem lehet messzemenő következtetést levonni, ugyanis a piacra inkább a konszolidáció jellemző már most is, és főleg ezentúl. A rangsor gyors változásai jól jelzik, milyen éles a verseny. A listavezető tíz vállalaté volt a piaci bevétel 70 százaléka, a 2003-as 60 százalék helyett.

A legnagyobb üzlet Romániában az informatikai rendszerintegráció, amit másodikként szorosan követ a hardver-installálás és -technikai támogatás. Messze lemaradva az alkalmazásfejlesztés és a programtelepítés és -technikai támogatás következik a tevékenységek rangsorában. E négy terület az ágazat bevételeinek 65 százalékát termelte ki.