"Informatika a felsőoktatásban 2005" konferencia

Kovács Attila, 2005. augusztus 25. 08:59
2005. augusztus 24-26. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre az „Informatika a Felsőoktatásban 2005” konferencia. A Debreceni Egytemen tartott eseményen 4 plenáris előadás mellett 7 szekcióban összesen további 268 (!) előadás hangzik el a három nap alatt.
A különálló témák (alszekciók) száma 20, ezek közül a legtöbb előadást a következő témákban tartják: oktatásmódszertan-tantárgyi tematika, e-learning, műszaki informatika, modellek-algoritmusok, Bolognai folyamat, stratégia és intézményi rendszerek, programozás-alkalmazásfejlesztés. Egyidőben hét helyen folynak az előadások, amelyek összidőtartama több mint 180 óra.   

A tapasztalatokról, illetve a kiosztott ez évi NJSZT-díjakról, díjazottakról Alföldi István a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója és Pethő Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja, a programbizottság elnöke tartott ma a helyszínen sajtótájékoztatót. A délutáni eseményen részt vett Kovács Kálmán informatikai és távközlési miniszter is, aki két fontos bejelentést tett. Egyrészt: az információs társadalom önálló operatív program lesz a Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT2-ben). Másrészt a hazai értelmiség feladatává szükséges tenni a tudatosítást: az információs társadalom magyarországi megvalósulása nem csak az informatikusok, hanem mindenki számára fontos.   

A Debrecenben odaítélt NJSZT-díjakat a következők vehették át. Neumann János díjat kapott Iványi Antal, az ELTE Informatikai Kar tanára és dr. Rutkovszy Edéné, a Debreceni Egyetem munkatársa. Tarján-emlékéremmel tüntették ki Borsányi Katalin matematika-fizika szakos tanárt, Nyakóné dr. Juhász Katalin matematikust, Tóth Tamás matematika-fizika szakos tanárt, aki a Veres Péter Gimnáziuminformatika tanára és Verbászi Andrást, aki Szerbia és Montenegro Teleház Szövetségének elnökét. Kemény János díjat két fiatal szakember kapott: Baranyi Péter (MTA SZTAKI) és Kocsor András, az MTA SZTE mesterséges intelligenciakutató csoportjának vezető-helyettese.