Újabb profi digitális a Canontól: EOS-1D Mark II N

forrás Prim Online, 2005. augusztus 29. 09:57
A Canon bejelentette az EOS-1D Mark II továbbfejlesztett változatát, az EOS-1D Mark II N-t. Az új gép a korábbi modellhez hasonlóan 8,2 megapixel felbontású, másodpercenként 8,5 kép készítésére képes, és a nagyobb teljesítményű puffernek köszönhetően ezt a sebességet 48 JPEG vagy 22 RAW kép elkészültéig tudja tartani. A 2,0 inches LCD kijelző 2,5 inchesre növekedett, a dupla CF és SD memóriakártya-helyeknek köszönhetően különválaszthatóak a RAW és a JPEG formátumban készülő képek. A színmátrix és a paraméter-beállítások helyett a Canon bevezette az új képstílus (Picture Style) funkciót – hatféle gyári beállítást – amelyek leegyszerűsítik a fényképezőgépen végzett képbeállítást és -feldolgozást. A kivételes képminőséget az APS-H méretű (28,7 x 19,1 mm) CMOS érzékelő és a nagyteljesítményű DIGIC II processzor biztosítják. Az EOS-1D Mark II N 45 pontos autofókusszal rendelkezik, és 0,2 másodpercen belül üzemkész. A széles tartományban (ISO 100-1600) állítható érzékenység egy-egy értékkel mindkét irányban kiterjeszthető, így a teljes érzékenységi skála ISO 50-től ISO 3200-ig terjed.

A 2004 januárjában megjelent EOS-1D Mark II gyorsan Európa legkeresettebb profi digitális tükörreflexes fényképezőgépe lett. A fotóriporterek és sportfotósok között bebiztosította helyét, amikor az olyan világelső hírügynökségek mint a Reuters, a Getty Images vagy az AFP a Canon professzionális termékeit választotta fotósainak.

Új kijelző

A minőségi visszajátszás és a menü jobb olvashatósága érdekében az EOS-1D Mark II N nagyobb és világosabb, 2,5 inch képátlójú, 230 ezer képpont felbontású poliszilikon TFT LCD kijelzőt kapott, így lényegesen nagyobb visszajátszási felület áll a fotós rendelkezésére. A fejlettebb kijelzőt hátulról dupla-annyi LED világítja meg, így vízszintesen és függőlegesen is akár 170°-os szögből nézve is megőrzi fényerejét és láthatóságát, megkönnyítve ezzel a képek visszanézését akkor is, amikor a fényképezőgép fixen rögzítve van. Visszajátszásnál egyből egy kiválasztott autofókusz-pontra lehet nagyítani, és a zoom működik rögtön a fotó elkészülése után megjelenő kép esetén is.

A fotósok igényeinek figyelembe vételével


Az EOS-1D Mark II N teljesítmény, működés és sebesség terén fejlesztések arzenálját sorakoztatja fel. Hogy megakadályozza az esetleges számozási hibát (amikor egy mappában a képek sorszáma eléri a 9999-et), a gép automatikusan új mappába tárolja a felvételeket. A gyors memóriakártya-választás lehetővé teszi, hogy könnyedén be lehessen állítani a képek kívánt mentési helyét. A választható alacsony szintű formázás opció (Low Level Format) gyors és végleges törlést, valamint nagyobb írási sebességet tesz lehetővé az SD kártyán.

A vegyesen RAW és JPEG formátumban készülő képek akár két külön memóriakártyára is menthetőek (CF vagy SD kártyák). A fényképezőgépben tárolt fájlok személyre szabhatóak: a felhasználó választja meg a fájlnév első négy betűjét, a gép pedig megtoldja azt egy négyjegyű sorszámmal – ez az opció különösen hasznos hírügynökségeknek és képtáraknak, ahol egyszerre több különböző fotóstól származó memóriakártyával dolgoznak.

Azonnal felhasználható képek

Az új képstílus-beállítások leegyszerűsítik a géppel végezhető képminőség-beállítást. A fényképezőgép gyári alapbeállítása egyből használható JPEG képeket kínál, így nincs szükség további menübeállításokra. A képstílusok a különböző színreprodukciós jellemzőkkel bíró filmekhez hasonlíthatók. A könnyen kiválasztható beállítások mindegyikében lehetőség nyílik az élesség, a kontraszt, a színtónus és a telítettség módosítására.

A képstílusok fajtái:

Standard – az éles, élénk színű képekért, amelyeket utólag már nem kell módosítani;
Portré – optimális tónus és szaturáció, gyengébb élesség a szép bőrtónus érdekében;
Tájkép – élénkebb zöld és kék színek magasabb élességgel, hogy a hegyek, fák és házak körvonalai markánsabbak legyenek;
Természetes – ideális az utómunkákhoz;
Színhű – a színeket egy 5200K színhőmérsékletű fénnyel megvilágított témához igazítja;
Monokróm – a fekete-fehér képekhez, egy sor szűrővel (sárga, zöld, narancs és piros) és tónus effektusokkal (szépia, kék, lila és zöld).

Az egyéni beállításokhoz három hely áll rendelkezésre, hogy a fotósok saját képstílusokat alakíthassanak ki, vagy töltsenek fel egy külön képstílus-fájlból.

A Canon tervei szerint jövőben a Canon honlapjáról további képstílusok lesznek letölthetők. A képstílusok leváltják a képfeldolgozás azon részét, amit régebben paraméterekkel és a színmátrix segítségével lehetett meghatározni. A képstílusokat támogatják a mellékelt Digital Photo Professional és RAW Image Task programok is.