Epson: 29 eurocentért otthon nyomtatott fotó

Kovács Attila, 2005. augusztus 30. 14:19
A berlini IFA kiállításon jelenti be az Epson, hogy nyomtatóival otthon nyomtatott képeket 29 eurocent áron tudnak előállítani. Ez egy fotóminőségű eredeti, 10x15 cm-es, Epson PictureMate-tel nyomtatott kép előállítási ára.
Az Epson azt is bejelenti, hogy egyszerű megoldást biztosít a tintasugaras nyomtató megvásárlását követő kapcsolódó költségekre. Az Epson PictureMate-hez tartozó PicturePack 6 db színes tintapatront és 135 db 10x15 cm-es fotópapírt tartalmaz. Az IFA kiállítást megelőzően, "Jól kiegyensúlyozott rendszer" mottóval, augusztus 30-án Budapesten tartott a cég legújabb nyomtatási kellékanyagairól sajtótájékoztatót az Epson Deutschland, illetve magyarországi fióktelepe.

Otto Kornbacher, a cég németországi képviselője prezentációjában szintén kiemelte: az otthoni fotónyomtatás már nem luxustevékenység. Az előadás a következőkre tért ki: a tinta működése, tintapatronok, különféle papírok, a Micro Piezo nyomtatás technológiája, Bubble Jet nyomtatók működése, tinta és nyomtatófej, illetve tinta és papír együttműködése, otthoni nyomtatás lehetőségei, a következő technológiai lépések.

Kornbacher összehasonlította a piezo és bubble jet/termál nyomtatók előnyeit és hátrányait. A piezo előnye a pontosság, gyorsaság, rendkívüli megbízhatóság és a hosszú élettartam. Hátránya a viszonylag kicsi méret, ebből eredően a szennyezésre való érzékenység, illetve a bonyolultabb előállíthatóságú nyomtatófej. A termál/bubble jet nyomtatók előnye a könnyű előállítás, hátrányuk a bonyolult irányítás, a tintával szemben támasztott magas követelmény és a nem túl hosszú nyomtatófej/patron élettartam. Az előadó nyomatékosan felhívta a figyelmet az Epson saját színes tintapatronjainak a használatára a kiváló minőség megőrzése érdekében.

Az Epson nyomtatók jövője a jelenben, Kornbacher szerint, a már ma is elérhető többfunkciós folyadékok alkalmazása. Felhívta a figyelmet, az Epson már ma képes OLED-eket (Organic Light-Emitting Display) nyomtatni, a "hideg" piezo nyomtatási technológia alkalmazásának köszönhetően.