Informatikai fejlesztés az Észak-magyarországi Régióban

MTI Sajtóadatbank, 2005. augusztus 31. 09:23
Az informatikai fejlesztés és a modernizáció egy új iparág lehet az Észak-magyarországi Régióban, amely felválthatja a korábbi nehézipari attitűdöt - jelentette ki az informatikai és hírközlési miniszter kedden Miskolcon.
A következő tíz évben az informatikai fejlesztések, beruházások komoly hatással lesznek Európa és Magyarország jövőjére, ezért nélkülözhetetlen, hogy ezek széles körben ismertek és elterjedtek legyenek - mondta Kovács Kálmán a szaktárca kihelyezett regionális miniszteri értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: év végére minden iskolában lesz szélessávú internet-hozzáférés, a két és félezer oktatási intézményből 2100-ban már van is.

Az iskolák informatikai fejlesztései mellett fontos cél az elektronikus közigazgatás, az úgynevezett papírmentes ügyintézés megvalósítása, amely újabb lehetőségeket teremt - mondta.

Kifejtette: azok a tervek, amelyek például az utazás nélküli ügyintézés lehetőségét megteremtenék, 350-400 milliárd forintos költséget jelentenének az országnak. Az Európai Unió azonban éppen az ilyen irányú projekteket támogatja, ezért fontos, hogy ezek a programok bekerüljenek a fejlesztéspolitikai elképzelésekbe - fűzte hozzá.

A szaktárca vezetője, valamint az Észak-magyarországi Régió önkormányzati vezetői a miniszteri értekezletet követően közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben kifejezték szándékukat az informatikai beruházások megvalósítására, valamint ígéretet tettek arra, hogy támogatják az internet és az információs technológiák beépülését a térség vállalkozásaiba és az emberek mindennapjaiba.

Kovács Kálmán a nyilatkozat tartalmával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy minden régióban más és más problémák, ötletek megoldásával foglalkoznak.

"Igen eltérő értékrendek vannak az egyes régiókban. Most a negyedik aláírásnál tartunk és nem mindenütt az a gond, hogy mi lesz a foglalkoztatással, van ahol elsősorban az igazgatásra helyeznék a hangsúlyt, van, ahol a kis- és középvállalkozásokra és van, ahol teljes iparszerkezet-váltásra, itt tudásbázis, oktatási, kutatási központok létrehozását tekintik elsődlegesnek" - mutatott rá a miniszter.

A regionális értekezletet követően a szaktárca vezetője megnyitotta a nappali oktatásból kimaradóknak az érettségi megszerzésére lehetőséget biztosító digitális középiskolai program 2005/2006-os tanévét a Földes Ferenc Gimnáziumban.

Az a fajta digitális távoktatás, amely a szociálisan hátrányos helyzetű embereknek tanulási lehetőséget teremt, egyre népszerűbb, jelenleg hat megye "jelentkezett", hogy folytatná a programot - mondta Kovács Kálmán.