Megnyílik a Mobil Innovációs Központ

Kovács Attila, 2005. augusztus 31. 14:31
A Műegyetemen tartandó ünnepség keretében szeptember 8-án kerül sor a pályázat útján megalakult Mobil Innovációs Központ (MIK) hivatalos megnyitására, virtuális alapkőletételére és a létesítmény weblapjának ünnepélyes bemutatójára.
Az NKHT pályázati támogatásából, a "Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési Központ és Innovációs Centrum létesítése" című pályázat eredményeként 17 alapító konzorciumi taggal létrejött MIK társulás egyetemek, akadémiai kutatóintézet, iparvállalatok, szolgáltatók, valamint tudományos kutatással vagy innovációval foglalkozó szervezetek együttműködésére épül, egyaránt bevonva a profit- és nem profitorientált szektorok képviselőit. A központ azoknak a tudományos és műszaki kérdéseknek a megoldására jött létre, amelyek hozzájárulnak a jövő heterogén mobil- és vezeték nélküli hálózataiban felmerülő problémák tisztázásához, 3G és 4G szolgáltatások bevezetéséhez, és az ezeken a hálózatokon korszerű alkalmazások fejlesztéséhez.

A MIK elnöke Pap László, a Műegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, ügyvezető igazgatója Magyar Ildikó. Szándéka szerint a MIK működését központosított részében, illetve virtuális részeiben valósítja meg. A központosított részt a BME Z épületében, adminisztratív és kiszolgáló helyiségek formájában hozzák létre.

Az MIK alapító tagjai a következők: BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszék; BME Híradástechnikai Tanszék; BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék; BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék; BME Távközlési és Médiainformatilkai Tanszék; ELTE Operációkutatási Tanszék; Ericsson Kft.; HP Magyarország Kft.; Magyar Telekom Rt. (PKI); MTA SZTAKI; Nokia Hungary; Pannon GSM Rt.; Pázmány Péter Katolikus Egyetem; Siemens PSE Kft.; Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Rt.; Sun Microsystems Kft.; T-Mobile Magyarország Rt.

A központ küldetése az alábbi elemekkel indul:

1. a nagy sebességű mobil és vezetéknélküli kommunikációs technológiák, köztük a 3G mobil rendszereketkövető újabb technológiai irányok k+f-jének támogatása;
2. a 3G/4G technológiák és hálózati szolgáltatások bevezetésének, az ilyen technológiákra épülő rendszerek és alkalmazások telepítésének, és azok független környezetben történő tesztelésének elősegítése,
3. a legújabb mobil és vezetéknélküli technológiák/szolgáltatások létrehozásának, fejlesztésének gyakorlati alkalmazásának ösztönzése,
4. az egyetemek és ipari cégek, kis- és középvállalatok szoros k+f együttműködésének elősegítése, illetve a mobil- és vezeték nélküli technológiák és szolgáltatások fejlesztésére alapított kis cégek támogatása.

Múlt év októberében adtunk hírt a következőkről. "Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati úton kutatás-fejlesztési (k+f) és innovációs központot kíván létrehozni a legújabb, negyedik generációs (4G) mobil infokommunikációs technológiák, rendszerek és alkalmazások vizsgálatára, fejlesztésére. Az elképzelések szerint: a Mobil Kommunikációs k+f és Innovációs Központ létrehozásához és működtetéséhez az NKTH négy év alatt összesen 1,8 milliárd forint támogatást nyújt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból, míg az IHM ugyanezen idő alatt összesen 200 millió forinttal támogatja azt. A centrum egyik feladata olyan nyitott, vezeték nélküli teszthálózat és alkalmazásfejlesztési infrastruktúra kiépítése, amely alkalmas az új mobil kommunikációs technológiák kutatására és fejlesztésére, a k+f eredmények implementálására és tesztelésére, valamint fejlett mobil alkalmazások kipróbálására valós és független környezetben. A győztesnek egy 3G-s ún. testbed berendezést meg kell vásárolnia, illetve egy minimálisan 400 millió forint nagyságrendű hálózatot is meg kell a k+f munkákhoz építenie".