Mérföldkövek a számítástechnikában - ismét Budapestre érkezett a kiállítás

forrás Prim Online, 2005. szeptember 3. 08:10
Állomásonként négy-ötezer látogató, az informatika kalandos történetével először szembesülő diákcsoportok, nosztalgiázó mérnök-szülők: sok száz meghatott bejegyzés a vendégkönyvbe - eddig ez a mérlege az Informatikai és Hírközlési Minisztérium irányításával, eredetileg a Neumann-centenárium tiszteletére bemutatott vándorkiállításnak. A tárlat sikere is mutatja: óriási szükség lenne egy állandó kiállításra is...

A TIT Budapesti Planetáriuma után másodszor, ismét Budapestre érkezett a korábban Sátoraljaújhelyen, Szolnokon, Salgótarjánban és Pécsett is nagy sikerrel bemutatott Mérföldkövek a számítástechnikában kiállítás, amely számos magyarországi gyűjtemény legértékesebb tárgyi emlékeit sorakoztatja fel. A kiállítás augusztus elejétől látogatható volt, s októberig tekinthető meg a HIK (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ) aulájában. Budapest után a következő állomás: Székesfehérvár.

Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 29-én, 13:30-tól került sor. A vendégeket Kovács Kálmán informatikai miniszter köszöntötte, aki köszönetet mondott a szervezőknek és hangsúlyozta, hogy az öntudatos magyar tudományszervezés szempontjából nagy jelentősége van, hogy a HIK-ben, az internetes fiatal nemzedék kedvelt találkozási helyén mutatjuk be a múlt fontos tárgyait, köztük a magyar fejlesztéseket és gyártmányokat, amelyek Neumann János emlékéhez méltón reprezentálják a magyar szellemi alkotás nagyságát.

A megnyitó protokollrészét követően Képes Gábor informatikatörténész, az Országos Műszaki Múzeum munkatársa egy saját tollából származó sci-fi egypercessel szórakoztatta a jelenlévőket, majd Kovács Győző, a kiállítás "szülőatyja" és szakmai vezetője mutatta be a tárlat legérdekesebb tárgyait. Így egy olyan szakember élvezetes előadásában ismerkedhettek a magyar informatika relikviáival a jelenlévők, aki már az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 munkálataiban is részt vett, s aki - ahogy az index.hu cikkírója fogalmaz - elsők között kezdte gyűjteni hazánkban "a vasat és a fémet".

A megnyitón nézőként a magyar számítástechnika több nagy öregje, köztük Jánosi Marcell is részt vett, a velük beszélgetni kívánó fiatal látogatók legnagyobb örömére.