Az informatika szerepe az egészségügyben - konferencia Visegrádon

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 5. 09:35
A fejlettebb országokhoz képest az informatika felhasználása a magyar egészségügyben némileg elmaradt, ennek azonban jó oldala, hogy rögtön a legmodernebb technikai újdonságokat lehet átvenni és hasznosítani - mondta a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának professzora pénteken Visegrádon a témában rendezett szakmai tanácskozáson.
Magyarországon több helyen, például a szegedi, a nagykanizsai, a kaposvári és a pécsi kórházakban, klinikákon a gyakorlatban is hasznosítják a digitális technikát - tette hozzá Palkó András, aki szerint várható a szélesebb körű elterjedés.

Rámutatott, hogy különösen a radiológiában van nagy jelentősége ennek a technikának, ugyanis a digitális képalkotás jelentősen megkönnyíti az orvosok munkáját. Ezzel pontosabb lehet a diagnózis, az informatika segítségével lehetőség nyílik távkonzílium összehívására, akár világrészek földrajzi távolságának áthidalásával.

Ugyanakkor sok esetben a beteg szállítása is elkerülhető, hiszen a kép "helyhez megy", így felgyorsulhat a gyógyító munka. Az előnyök közé tartozik az is, hogy a digitális technika jóvoltából kevesebb orvosra van szükség az adott feladat ellátásához, s az adminisztráció is egyszerűsödik - hívta fel rá a professzor a figyelmet.