IHM cáfolja, hogy közel egymilliárdot költött volna Erdélyre

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 5. 09:50
A magyar informatikai minisztérium egyáltalán nem költött egymilliárd forintot Erdélyre az elmúlt években, az erdélyi magyar televízió létrehozására kapott 300 millió forintnak is csupán az egynegyede érkezett meg - derült ki Nagy Zsolt romániai informatikai miniszternek a Szabadság szombati számában megjelent nyilatkozatából.
A kolozsvári napilap a hirszerzo.hu internetes hírportál által közölt információ kapcsán kérdezte erről a politikust. A hírportál szerint csak az SZDSZ-es vezetésű informatikai tárcától egymilliárd forint körüli összeg áramlott a magyarországi adófizetők pénzéből Erdélybe a kémkedés hírébe hozott Szatmári Tibor közvetítésével, aki kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kormány határon túli támogatásainak célba juttatásában.

A hirszerzo.hu szerint ez az összeg úgy jön ki, hogy az IHM 2002 és 2004 között összesen 678 millió forintot költött az erdélyi magyar területek szélessávú közösségi internet-hozzáférési pontjainak létesítésére, ehhez pedig hozzáadódik az a 300 millió forint, amelyet a tárca az erdélyi televízió eszközbeszerzésére különített el. A hírportál tudomása szerint a pénz meg is érkezett a Janovics Jenő Alapítványhoz (a televízió létrehozására alakult alapítvány, a tud.), de az a mai napig nem adott számot annak felhasználásáról.

Mindezt cáfolta a Szabadságnak a romániai miniszter. Nagy Zsolt leszögezte: annak a bizonyos 300 millió forintnak egynegyede valóban megérkezett, senki sem költötte el, az alapítvány bankszámláján áll. Elmondta: kudarcot vallottak a tévé létrehozásáért egyéb pénzforrások feltérképezésére folytatott tárgyalások, ezért most az alapítvány azt várja, hogy a forráselosztótól engedélyt kapjon "az eredeti cél későbbi megvalósítását lehetővé tevő terv megvalósítására".

Nagy Zsolt a honlapnak azt az információját is cáfolta, miszerint 2002 és 2004 között az IHM közel egymilliárd forintot csorgatott volna Erdélybe. Szerinte ennyi pénzt esetleg az összes határon túli magyar régió kaphatott.