Tulajdonosváltás a Dataplexnél

forrás Prim Online, 2005. szeptember 5. 10:52
A piacvezető infokommunikációs infrastruktúra vállalat, a Dataplex Kft. tulajdonost váltott. A Társaság Béres Csoporthoz tartozó többségi tulajdonosa üzletrészét - a Társaság többi tulajdonosával közösen - a Wallis Rt. által vezetett befektetői konzorcium részére értékesítette.
A Dataplex Kft. 2002-ben pénzügyi befektetésként került a Béres Csoport többségi tulajdonába, és rövid idő alatt Magyarország egyik piacvezető infokommunikációs infrastruktúra vállalatává vált. A cég minden évben háromszámjegyű növekedést produkált. 2004 első felében elérte a fedezeti pontot, az évet pedig 100 millió forint EBITDA pozitív eredménnyel zárta. A 2004-ben végrehajtott tőkeemelésnek köszönhetően a cég telephelyének számító 2,6 ha területű logisztikai központ is a Dataplex kezelésében van. Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb adatközpontjában 2005 eddig eltelt időszakában háromszorosára növekedett a hosszú távra bérbevett infokommunikációs infrastruktúra terület, az adatközpont telítettsége meghaladja a 60 százalékot.

Major Ferenc, a Béres Befektetési Rt. vezérigazgatója a tranzakcióval kapcsolatban hangsúlyozta: a Dataplex beváltotta a hozzá fűzött pénzügyi elvárásokat. Gazdaságilag jó állapotban, jó feltételekkel adjuk most el olyan tulajdonosi körnek, mely elkötelezett a cég magas színvonalú működtetése és további technológiai befektetések megtétele iránt. Az értékesítésből származó bevételt elsősorban a Béres Csoport alaptevékenységének fejlesztésébe kívánjuk fektetni. Ennek első kézzelfogható jele az a mintegy egymilliárd forint értékű logisztikai és termelési beruházás lesz, melyet a közeljövőben valósítunk meg Szolnokon.

Bajnai Gordon, a Wallis Rt. vezérigazgatója elmondta: a Wallis Rt. számára a Dataplex Kft. vonzó befektetési célpont, hiszen a piacvezető infokommunikációs cég elsőrangú ügyfélkörrel és partnerekkel rendelkezik, valamint ingatlanfejlesztési szempontból is kiváló perspektívát jelent az épületegyüttes. Ezért ettől a befektetésünktől is további jelentős értéknövekedést várunk.

A tranzakció pénzügyi részletei üzleti titoknak minősülnek, így nem publikusak.