Új vezeték nélküli egerek a Logitechtől

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 6. 21:45
Több új vezeték nélküli egeret jelentetett meg a Logitech, köztük az első olyan eszközüket is, amely Bluetooth segítségével, külön jeladó-vevő vagy adapter nélkül képes noteszgépekhez csatlakozni.
A vezeték nélküli optikai Logitech V270 Bluetooth ezáltal igazán optimális alternatívája lehet a laptopoknál az egeret helyettesítő touchpadnek. Használatához ugyanis elegendő a hordozható PC-be épített Bluetooth elektronika, miáltal egy ultrakönnyű és hordozható egérhez jutnak a felhasználók. Az eszköz Bluetooth 1.2 technológiát használ, amely csökkenti a káros interferencia esélyét a szintén 2,4 GHz-es WiFi alkalmazásokkal, ez pedig igen fontos szempont a noteszgépes használat esetében.

A másik különlegesebb modell a Logitech által az első "okos egérnek" elnevezett MX610 lézeres egér, amely kétoldalú, intelligens kommunikációra képes a PC-vel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az eszköz például különféle színjelekkel tudatja a felhasználóval, ha üzenete vagy e-mailje érkezett, illetve ha lemerülőben van az eleme/akkumulátora. A Logitech szoftvere révén az egyes fontosabb személyektől érkező üzenetekhez is beállíthatók más-más színű figyelmeztető fények. Az egér emellett érzékeli azt is, hogy a számítógépe mikor van ki- vagy bekapcsolt állapotban, és ennek megfelelően állítja be saját energiafogyasztását. A perifériaeszköz más jeladókkal (például WiFi-vel) történő interferencia esetén képes újrahangolni a kapcsolódást, illetve mikro-jeladója kiküszöböli a nagyobb eszközök zavaró hatását is.

A többi két újdonság, a Logitech LX7 optikai és V400 lézeres egerek közös tulajdonsága az, hogy kettő helyett egy darab AA elemmel vagy akkumulátorral is tudnak működni, ami az energiatakarékosság mellett kedvez a könnyebb egereket kedvelő felhasználóknak is. Az összes új termék már most forgalomban van, vagy pedig még az ősszel kapható lesz az Egyesült Államokban, míg az európai piacon röviddel későbbre várható megjelenésük. A legkésőbb piacra kerülő V270 50, az MX610 60, a V400 50, az LX7 pedig 40 dollárba kerül (majd).